Съветът за електронни медии единодушно гласува за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов, съобщиха от общественото радио.

Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР.

Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на тази процедура беше взето на 9-и октомври с гласовете на председателя на медийния регулатор София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Тогава с въздържал се гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева.

СЕМ даде и 5-дневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си.

За да бъде прекратен предсрочно мандатът му днес, бяха нужни три от общо петте гласа на членовете на СЕМ.

СЕМ започна процедура по предсрочно освобождаване на Светослав Костов

СЕМ започна процедура по предсрочно освобождаване на Светослав Костов

С 3 гласа "за" и двама въздържали бе взето решението

Припомняме, че на 13 септември, Българското национално радио спря за 5 часа, заради което по-късно беше разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров. 

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че спирането на програма "Хоризонт" на БНР се е наложило заради възникнал сериозен технически проблем. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че техническо лице е обвинено за спирането на БНР. При последвалата проверка обаче беше установено, че не се е налагала профилактика на БНР.

На свое извънредно заседание на 27 септември СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на следващата седмица от това извънредно заседание. И решиха, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Светослав Костов тогава обяви, че няма да подаде оставка.

Припомняме, че депутатите единодушно решиха Сметната палата да направи одит в БНР.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

В парламента бе създадена временна комисия за спирането на БНР. Идеята за такава комисия дойде от левицата.

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Не се е налагала профилактика на БНР, категоричен Цацаров

Не се е налагала профилактика на БНР, категоричен Цацаров

Имало е възможност да се излъчва

Съветът за електронни медии е наложи на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

След това от БНР заявиха, че ще обжалват глобите.

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Това стана ясно след приключилата проверка