БГНЕС
Потоците от незаконни имигранти към страните от ЕС и организираната престъпност са двете основни причини, заради които Франция е поискала отлагането на присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това заяви пред „Фигаро" френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие.

Припомняме, преди дни министрите на вътрешните работи на Франция и Германия изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояха за отлагане на приемането на двете страни в Шенгенската зона. 75% от незаконната имиграция към Европа идва от този югоизточен регион на Европа.

Ако България и Румъния влязат в Шенген, техните граници стават наши, посочи Вокие.

Той подчерта, че решението за присъединяването на двете страни е изключително важно и с големи последици за вътрешната сигурност на Франция. Министърът по европейските въпроси каза още, че двете страни биха могли да се присъединят и след една година, но само при условие, че са готови. Но ако не са готови и до три години, това значи три години, отбеляза той.

Вокие отправи и критики към властите в България и Румъния, посочвайки, че усилията, които те полагат срещу организираната престъпност, трафика на наркотици и оръжие, са недостатъчни.

В тази връзка той коментира, че например намаляването на заплатите на митническите служители в Румъния с 40% по никакъв начин не помага на борбата с корупцията. Шенген функционира с изключително важна база данни. Ако тя попадне в ръцете на организираната престъпност, това ще е истински пропуск в европейската сигурност, коментира още той.

В заключение Лоран Вокие заяви, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген, едва когато сложат край на корупцията и организираната престъпност и съумеят да гарантират сигурността на границите.