Поведението на Волен Сидеров е крайно неприемливо и недопустимо. Аз бих го призовала да се извини на служителката на посолството и на всички останали. Това заяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Има две неща, които ме притесняват. Опитваме се да прехвърлим отговорността на всеки друг, но не и на себе си. Сидеров не е назначен в парламента, той е избран от българските граждани, посочи Златанова.
Второто притеснително нещо според нея е, че и друг път е имало подобни инциденти с лидера на Атака.

Тя заяви, че нейните възгледи и възгледите на Сидеров са диаметрално противоположни.

Коментирайки спорното предложение в проекта за Наказателен кодекс
да има затвор за направена снимка на политик, Златанова посочи, че текстът е предложен и подкрепен от правозащитни организации през 2012 година.
Тя посочи, че текстът все още не е стигнал до Министерски съвет, като може или да отпадне, или да бъде редактиран.

Златанова посочи, че не е очаквала такъв широк консенсус от журналистическата гилдия, която се е припознала в текста и допълни, че лично тя е склонна да се откаже от него.

Златанова изрази мнение, че доживотния затвор без право на замяна трябва да бъде премахнат.
Наличието на смъртно наказание в една правна система не намалява престъпността. Това е доказано, каза Златанова.

Заварихме правосъдна система подложена на силен натиск от страна на изпълнителната власт. Това заяви по-късно на брифинг вицепремиерът и министър на правосъдието, която отчете 6 месеца от работата на повереното й ведомство.
Няма смисъл да се връщаме към тези мрачни времена, подчерта тя.

Зинаида Златанова припомни уволненията на магистрати, които не са съгласни с отстраняването си, завирала и неразрешени проблеми със сградния фонд, натрупани дългове, както и нерегламентирани назначения в Министерство на правосъдието.

Тя отчете подобрен диалог с ВСС. Според нея вече са разсеяни всички съмнения за влияние на изпълнителната власт върху съдебната власт. Започнало е разработването на съдебна карта на страната, отчете още министърът на правосъдието. Засилихме работата по ключови законопроекти, доволна е Зинаида Златанова.

Официално Златанова представи и заместниците си - Сабрие Сапунджиева, Илия Ангелов. Екипът ми е малък, както и министерството, коментира вицепремиерът и припомни, че това е второто най-малко ведомство след Министерство на културата.

Докато течеше пресконференцията на Зинаида Златанова 10-ина протестиращи се събраха пред МП с плакат „Събудете се" като недоволството им бе под музикалния съпровод на музиката от филма „Кръстника". Същите, имащи претенции към проекта за Наказателен кодекс, протестираха вчера пред ВСС и по-рано днес пред БНТ.