Изявление на лидера на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна измести акцента от току-що започналите дебати по вота на недоверие срещу кабинета.

Атакистите влязоха в пленарна зала с черни фланелки с надпис отпред - "Атака казва не на Турция в ЕС", а отзад "Ердоган, дължиш ни 10 млрд. долара".

Според лидера на националистите посещението на турския премиер у нас било скрито. Това посещение бе нелегално, категоричен бе Волен Сидеров, който намекна, че "Атака" може да оттегли подкрепата си за ГЕРБ.

Той припомни, че предишното управление е скрило предходното посещение на турския премиер, за да не му връчат националистите декларация, че дължи 10 млрд. долара на тракийските бежанци. Сега Ердоган беше скрит от сегашното правителство и това беше груба грешка, изтъкна Волен Сидеров.

Той посочи, че "Атака" никога не е подкрепяла членството на Турция в ЕС. Като груба грешка националистът определи изявленията на премиера Бойко Борисов на съвместната му пресконференция с Ердоган, че страната ни подкрепя еврочленството на южната ни съседка.

Няма право нито един министър-председател, нито едно правителство да говори така, когато става въпрос за България, смята лидерът на "Атака".

Има въпроси, по които компромиси не могат да се правят, допълни той. Има въпроси, по които не можеш да се пречупиш в поклон пред един чужд министър-председател, заяви още Волен Сидеров.

Като грешка той определи изказването на Бойко Борисов, че въпросът с обезщетенията на тракийските българи е решен.

Къде е министърът за българите в чужбина, къде си драги, приятелю Божидаре? Ти ли даде този грешен съвет на премиера, попита Сидеров.

Националистът е категоричен, че никой не може да си прави политическа игра с трагедията на тракийските бежанци. Нямаме право да мълчим, каза още Сидеров.

Коригирайте се, с този призив той с обърна към ГЕРБ.

"Атака" вбесиха парламентарния шеф Цецка Цачева. Волен Сидеров искаше да пуснат слайдове в пленарна зала, на които са изобразени гоненията на тракийските българи от Одринска Тракия. Цачева не разреши.

Сидеров си помисли, че е спрян звука на микрофона му и заплаши Цачева, че ще отиде на нейния микрофон да говори.

За да се укротят емоциите в парламента, бе дадена 15 минутна почивка.