Не можем да допуснем в Европейския съюз да влезе държава, която може да има претенции към нашата история, език и или да има териториални претенции. Това заяви Александър Сиди от ВМРО по време на онлайн дебат на външнополитически въпроси, организиран от Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО).

Ще продължа да наричам държавата Македония, защото тази страна продължава да бъде една от най-светлите страници в българската история, обясни Сиди.

България може да седне да говори с Македония на ясна основа и това е общата ни история и бъдеще. България първа в света призна отделянето на Македония от СР Югославия, но това не значи, че сме признали кражбата на историята и езика ни, изтъкна воеводата.

ВМРО: Ако РСМ оттегли Гарванлиев от Евровизия, другата година България ще го изпрати!

ВМРО: Ако РСМ оттегли Гарванлиев от Евровизия, другата година България ще го изпрати!

ВМРО - Българско национално движение с остра позиция

Той бе категоричен, че отношенията с Македония са ясни и кратки - България има своя национален интерес и този интерес изисква истината. "Могат да се определят като македонци, марсианци или каквито си искат, но не могат да определят видни българи като македонци", каза Александър Сиди.

Той подчерта, че всичко, което се е случило по време на Възраждането с Македония е свързано неразривно с България и българския народ. Успехите в политически план не са сведени само до РСМ, а и с темата за интеграцията на Западните Балкани и признаването на българското малцинство в Албания, изтъкна воеводата. Той се противопостави на лицемерието, изтъквайки, че в Европа позицията на някои политически партии е една, съвсем друга в родината.

Зелена сделка или зелено лицемерие

Според Сиди това, което предлага Европа, е едно "зелено лицемерие", защото се иска да затворим нашите ТЕЦ-ове и да преминем към декарбонизация. По думите му това означава загубени хиляди работни места и правителството трябва да работи активно за забавяне на процеса по "Зелено лицемерие".

Сиди недоумява как може да се твърди, че през 2050 г. ще имаме една прекрасна Европа без никакви въглеродни емисии, въпреки че се оказва, че едно изригване на вулкана Етна изхвърля равно количество въглерод на годишните емисии на България. ВМРО се чувстват длъжни първо да защитят работните места на хората, а след това да се мисли за декарбонизация. Коронакризата ще мине и бизнесът има нужда от помощ, посочи той.

Европа на европейците или Европа на Меркел

Пактът за миграция в ЕС Сиди също определи като "поредната безумна грешка на ЕС".

Каквото и да си говорим, за каквато и тема да си говорим в ЕП стигаме до бежанци, Истанбулска конвенция и Зелена сделка, посочи той. Свободното движение на граждани на ЕС трябва да бъде защитено, но не и за сметка на даването на убежище и разследването на бежанци. Да пропускаме огромна маса от хора в Европа, не защото са подгонени от някого, а защото искат да променят Европа е абсолютно погрешно и вредно, категоричен бе депутатът.

Александър Сиди няма как да си представи Европа така, както си я представя Ангела Меркел.

Вашингтон - София - Москва

Според ВМРО, въпреки разкритата шпионска афера преди дни, Русия не представлява пряка заплаха за националната сигурност към днешна дата. Отношенията с Русия трябва да се развиват на база равнопоставеност, а българския национален интерес изисква равноотдалеченост и от Вашингтон, и от Москва. ЕС е инструмент за България да следва националния си интерес.

"Нито по отношение на Русия, нито по отношение на Вашингтон трябва да използваме политика на подчинение, което за съжаление България прави в последните 70-80 години в една или друга посока", допълни Александър Сиди.

В дискусията участваха зам.-външният министър Георг Георгиев, ГЕРБ, Теодора Овчарова от БСП, Димитър Димитров от ДБ, и Данаил Георгиев от "Изправи се! Мутри вън!".

За запазване на плоския данък, но за сваляне на данък "дивидент" и "уикенд" са от ВМРО

За запазване на плоския данък, но за сваляне на данък "дивидент" и "уикенд" са от ВМРО

Няма инвестиции, спестяванията растат

Съдържание: ПП ВМРО - Българско национално движение