От БСП подадоха сигнал в Районната избирателна комисия Стара Загора за нарушение на предизборната агитация от политическа партия ГЕРБ, съобщиха от партията.

Повод за жалбата е разпространен материал в медиите и в социалните мрежи на 15 март 2021 г. със заглавие "Кандидатите за народни представители от ГЕРБ посетиха Технически колеж - Казанлък". В събитието са участвали министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Илияна Жекова и Роман Желев като кандидати за народни представители. В публикацията са има отметки след имената на народните представители, заедно с номера на политическата партия в интегралната бюлетина.

"Под статията е наличен запис "ГЕРБ 28" и е изрично указано, че «Купуването и продаването на гласове е престъпление». Може да се направи категоричен извод, че се касае за предизборна агитация, макар че Техническият колеж е учебно заведение, където е забранено провеждането на предизборна агитация", се изтъква в жалбата.

От партията, подала сигнала, се позовават на юристи според чл.182 ал.1 от ИК и Решение № 2064-НС/16.02.2021 г. на ЦИК, е забранено провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

От предизборния щаб на възмутената политическа сила заявяват, че в конкретния случай има нарушение на установените правила за провеждане на предизборна агитация. С публикуването на материала се цели внушение за упражняване правото на глас в полза на ГЕРБ, на място, попадащо в ограниченията, наложени от Изборния кодекс, пишат те.