Порив на вятъра е най-вероятната причина за катастрофата на военния хеликоптер "Пантер" по време на учението "Черно море - 2017". Благодарение на професионализма на пилота са спасени другите двама членове на екипажа.
Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след участието му в съвещанието в МВР за мерките в КАТ за по-добро административно обслужване.

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха

Припомняме, вчера вертолет "Пантер" падна в Черно море. Командирът на екипажа кап. Георги Анастасов почина по-късно в болница. Двамата му колеги са в стабилно състояние и са във военноморската болница във Варна.

При нужда Кугърите поемат охраната на морското ни пространство

При нужда Кугърите поемат охраната на морското ни пространство

До месец трябва да е ясна причината за падането на вертолета "Пантер"

"Става въпрос за регулярно учение на нашия военноморски флот. При изпълнение на маневра хеликоптерът, който е трябвало да отрази стрелба по морска цел, след завършването на учението, преминавайки покрай носа на един от корабите, най-вероятно поради метеорологични условия, това което към момента става известно, че може би следствие на порив на вятъра, перката закача пилона на носа на кораба", разказа Каракачанов.

В стабилно състояние са двамата пилоти от падналия вертолет "Пантер"

В стабилно състояние са двамата пилоти от падналия вертолет "Пантер"

Капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са контактни

По думите на военния министър пилотът на вертолета е действал изключително професионално. "Не е вярно, че не е бил професионално подготвен, машината е била в техническа изправност, перката закача горната част на пилона, пилотът овладява вертолета, отдалечавайки се от кораба, започва да дава дефект. Той предприема най-правилния ход - да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипажа.

Почина командирът на екипажа на хеликоптера, паднал в Черно море
Обновена

Почина командирът на екипажа на хеликоптера, паднал в Черно море

Кап. Георги Анастасов имаше двугодишно обучение за управление на машината

Именно благодарение на тази съобразителност на пилота, двамата останали негови колеги, са спасени, намират се в болницата във Варна, нямат сериозни наранявания", посочи военният ни министър.

По думите му тази година е наситена с военни учения, както български така и съвместни. "Още вчера съм издал заповед за повишаването на кап. Георги Анастасов в чин майор", коментира той. Ще бъде награден още едни член на спасителния екипаж - водолаз благодарение, на който другите двама членове на екипажа от хеликоптера, са извадени.