Политическо самочувствие, единство и добра кондиция от гледна точка на вътрешна динамика и ясно политическо предложение. Това заяви политологът Страхил Делийски по повод Десетата национална конференция на ДПС.

Той посочи, че Движението няма проблем с връзките и с легитимността пред своите избиратели. По негови думи ДПС страда не от недостатъчна подкрепа, а от усещането сред привържениците на останалите партии, че Движението не е добър партньор. Според политолога основната задача пред ДПС е да убеди избирателите на техните евентуални партньори във властта.

Той отбеляза, че е по-склонен да види ДПС в конфигурация антиГЕРБ, в която в името на това да се махне ГЕРБ от властта, могат да бъдат преглътнати някои табута, или в конфигурация всички във властта, която да създаде усещане за стабилност.

Ахмед Доган към ДПС: Ако изпреварвате другите с много, ставате събирателен образ на врага

Ахмед Доган към ДПС: Ако изпреварвате другите с много, ставате събирателен образ на врага

Почетният председател благодари на актива на ДПС, че го има

Делийски бе категоричен, че на терена на политическото състезание ДПС са много конкурентен играч. Тяхната сила обаче не била в изключителността на каузите и поведението им, а в слабостта на останалите на политическия терен.

Политологът е на мнение, че както Мустафа Карадайъ, така и Ахмед Доган са наясно, че "има хронично недоверие към политическата система и едно хиперсилно ДПС може да се окаже изкупителна жертва, зад която останалите да се скрият".

Крехък е балансът между това да си добре позициониран и силен и да си даваш сметка, че негативите на цялата политическа система могат да бъдат прехвърлени към теб, коментира той.

Делийски изключва възможността за разлом между президента Румен Радев и БСП. Според него е възможно по-скоро охлаждане на отношенията.

По негови думи е абсурдно да се правят прогнози за президентските избори, преди да са минали парламентарните. При фиаско на БСП на парламентарните избори може да се очаква друг тип отношение между левицата и президента според него.

Очакванията на политолога са за емоционализиран парламентарен вот на един тревожен психо фон.

Възможно било управление БСП-ДПС и удар по Борисов и Пеевски

Възможно било управление БСП-ДПС и удар по Борисов и Пеевски

Гешев щял да изчисти образа на Ахмед Доган