В момента НСО охранява 10 държавни лица - шестима по право и четирима по линия на повишена застрашеност, сред които е и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

За това информира депутатите премиерът Сергей Станишев. Темата бе поставена в парламента чрез запитване от Иван Костов, според когото правото на охраната на бившия премиер е с изтекла давност.

Освен Сакскобургготски под охрана поради застрашеност са още лидерът на СДС Петър Стоянов, лидерът на ДПС Ахмед Доган и кметът на София Бойко Борисов.

Премиерът Станишев не уточни в какво точно се изразява тази застрашеност.

Бившият военен министър Николай Свинаров отказа да коментира темата, като заяви само, че щом не се повдига въпросът за бившия президент Петър Стоянов - който по-отдавна е заемал висш държавен пост, то тогава не трябва да се пита и за охраната на Симеон, който доскоро е бил премиер.

Междувременно обаче началникът на НСО генерал-лейтенант Румен Миланов каза, че Симеон Сакскобургготски е карта двойка каро в списък с потенциални мишени на Ал Кайда, предаде Дарик радио.

Списъкът е публикуван в интернет и в него фигурират също Тони Блеър като дама купа, Дик Чейни като асо пика и Доналд Ръмсфелд като асо каро.

В сайта всъщност са посочени виновните лица за нахлуването в Ирак, за влизането на американските войски или тези, които ги подкрепят.

Румен Миланов коментира, че всяка една такава заплаха крие степен на сериозност.