Народът показа, че не иска следващи поредни избори, а иска редовно правителство. Има мандат за съставяне на правителство с ГЕРБ, ДПС и ИТН с явен премиер Бойко Борисов и явни приоритети. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред бТВ за възможността да се състави правителство с първия мандат.

По думите му явно се показва, че следващи избори не са нужни на никого. ГЕРБ трябва да предложи мандат за съставяне на правителство на президента, подчерта Дянков. "Трябват стабилни ръце, а той - Бойко Борисов е показал, че е такъв. Още в началото на следващата седмица ще тръгне процес по съставяне на правителство", коментира Дянков.

Според него правителството е начертано - има явно мнозинство с ясни приоритети, като Шенген, Еврозоната, Планът за възстановяване и развитие (ПВУ) и помощта за Украйна. За да ни приемат в Еврозоната ни трябва редовно правителство и това може да стане още в средата на следващата година, каза Дянков. "Борисов ще предложи мандат за правителство и той ще е премиер в този мандат, защото това е явното решение в настоящия момент", добави Симеон Дянков.

Илхан Андай: Борисов иска кабинет с ДПС, но улицата да не протестира

Илхан Андай: Борисов иска кабинет с ДПС, но улицата да не протестира

Реалният победител на изборите бил Делян Пеевски

Той е на мнение, че ДПС се опитва да бъде различна партия и това се е видяло от резултатите на изборите. Следващото редовно правителство може да вкара България в Еврозоната и в Шенген, категоричен бе Дянков.

Той смята, че председателят на ДПС Делян Пеевски може да заеме пост в едно редовно правителство.

Симеон Дянков вижда и положителен ефект от появата на ПП-ДБ в политиката - хората по-явно гледат за корупция по високите етажи на властта. В момента за ПП е добре да бъдат в опозиция, отбеляза той.

Пеевски чака покана от Борисов да спасяват демокрацията

Пеевски чака покана от Борисов да спасяват демокрацията

Призова всички отговорни политически лидери незабавно да започнат консултации