Заместник министър-председателят Валери Симеонов приветства гостите на концерта в изпълнение на камерен оркестър "Софийски солисти" по повод откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, проведен в Базиликата "Свети Стефан" в Будапеща.

В словото си вицепремиерът отбеляза хилядолетната история на българската държава, успяла да съхрани и развие до днешните им измерения европейската култура, ценности и постижения като създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий. Валери Симеонов посочи, че вече 11 години България е предвидим и надежден европейски партньор, който аргументирано и конструктивно отстоява своите интереси.

Изказването постави основен акцент и върху подкрепата, която България ще продължи да дава на страните от Западните Балкани в техните усилия да изпълнят критериите за членство в Европейския съюз. България се е доказала и ще продължи да се доказва като добър и загрижен съсед в един все още нестабилен регион, чиято стабилност, просперитет и принадлежност към европейските ценности пряко касае сигурността и благоденствието на Европа и на всеки европейски гражданин.