Ръководствата на браншовите тютюневи организации към КНСБ и КТ “Подкрепа” изразиха пред заместник-министъра на икономиката Валентин Първанов несъгласието си, че са поставени пред свършен факт пред с представената днес в Министерски съвет стратегия за приватизацията на холдинга.

Юли Манойлов, председател на Националния синдикат “Тютюнева промишленост” в “Подкрепа” обясни, че са получили уверения, че още утре ще бъдат запознати официално със стратегията. Той отказа да коментира конкретни аспекти от нея с мотива, че от една страна няма официална информация, а от друга страна – че стратегията е в процес на разработка.

Припомняме, че вицепремиерът Лидия Шулева обясни днес, че стратегията тепърва ще се доработва.

Според синдикалистите, приватизацията на холдинга ще бъде провал без дългосрочна стратегия за развитие на тютюневия отрасъл. Според тях няма политическа воля за успешната приватизация на компанията, а са намесени лични интереси.

Днешната среща се състоя по инициатива на синдикалните организации от миналата седмица. Тя не е била организирана от Министерството на икономиката във връзка със стратегията, както твърдят от КНСБ в отворено писмо до медиите.

Целта на браншовиците била запознаване с новия екип в министерството. Те уточниха, че със стария икономически екип не е проведена нито една такава среща. При предишните неуспешни опити за приватизация на “Булгартабак” тяхното мнение отново не е било потърсено.