Не забравяйте, че паниката сваля имунитета, а това означава и по-лесно заразяване. В типичния си стил вицепремиерът Томислав Дончев коментира в студиото на БиТиВи мерките, които се взимат срещу коронавируса. Синдромът на "празния рафт" също е опасен, според Дончев, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния. Няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. Водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги. Те са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Томислав Дончев вече е получил снимки на първите мостри на защитни облекла родно производство. Те приоритетно ще бъдат предоставени на медицинските специалисти, лекари и сестри, но и на социални работници, какъвто случай има вече в Габрово, където ще бъде изследван и старчески дом с жена, която е пролежала период в болницата в града.

Командироване на медицински специалисти от едно населено място в друго може да има само ако самите медицински специалисти се заразят и разболеят и няма друг начин, обясни Томислав Дончев.

Има италиански работници и то точно от Северна Италия по "Балкански поток" точно в Плевенско и Габрово, каза вицепремиерът. Всички мерки с входящия контрол ще продължат да се спазват, но и не може предприятията да затворят, тъй като това би било икономически несъобразно. Със сигурност обаче епидемията от коронавирус ще се отрази върху световната икономика, вече го и прави.

Вицепремиерът посочи, че има и друг проблем - у нас има доста италиански студенти, като предстои те да се приберат по родните си места за Великден. Най-вероятно ще им се препоръча да не го правят, тъй като се приберат, ще трябва да преминат през задължителна карантина.