Референдумът е не само незаконен и противоконституционен, но и безпредметен. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов след консултациите с президента.

Според Мартин Димитров от СДС референдумът е целенасочена провокация на БСП. „Те нарочно задават незаконен и противоконституционен въпрос, за да се покажат като жертва, за да представят всеки, който е против този въпрос, а себе си - като най-големите демократи", добави той и подчерта, че това е извращение с конституцията и демократичните принципи в България.

По-рано днес от централата на СДС обявиха, че няма да присъстват на консултациите при президента, защото са против референдума. Така че не стана ясно в какво качество Мартин Димитров дойде на Дондуков 2.

Димитров съобщи, че са поискали от президента следваща среща, ако парламентът гласува този според тях незаконен и противоконституционен въпрос. „Ние ще поискаме от президента Плевнелиев сезиране на Конституционния съд и спиране на това безумие", заяви Димитров.

Относно предложението за финансирането на референдума от партийните субсидии, Иван Костов подчерта, че в законите е описан начинът как се финансират държавни дейности и определи предложението като „популистки импровизации, които не кореспондират със законите на страната".По думите му, когато се базираш само на законите на страната, не можеш да говориш „шарени глупости".

„Но, за да се надприказват политиците, се откъсват от законите, питат с противозаконен и противоконституционен въпрос във референдум, говорят за финансиране, изобщо въобразяват си, импровизират в щастливо неведение. Това е!", добави Костов.

В декларация срещу референдума от Синята коалиция заявяват, че провеждането на референдум противоречи на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. В неговия чл. 45 ал. 1 е посочено, че „ядрена централа се изгражда по решение на Министерския съвет."

Освен това според Костов и компания аргументите им водят до следните два извода. Какъвто и да е изходът от референдума той не може да задължи:

1. Народното събрание да вземе решение, с което да подкрепи или отхвърли конкретната инвестиция на „Ядрена централа на площадка „Белене".

2. Министерският съвет да снеме от себе си задълженията, възложени му от Закона за безопасно използване на ядрената енергия,или да преразгледа вече взетото свое решение, спиращо изграждането на АЕЦ „Белене".