Съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов сезираха Конституционния съд заради промените в Кодекса за социално осигуряване.

Искането е за обявяване в противоконституционност на текстовете, с които средствата от индивидуалните партиди на осигурените в професионални пенсионни фондове се прехвърлят в НОИ.

Искането на съпредседателите на Синята коалиция е подкрепено от 52 депутати, сред които много от БСП и ДПС.

„Ако сега не реагираме, утре ще бъдат национализирани медии, ще бъдат национализирани жилищата на хората", каза Мартин Димитров.

Той добави, че страни, които правят национализация няма как да влязат в Шенген: „Това трябва да е за поука на всички хора, които имат национализация в главите."

Мартин Димитров и Иван Костов разясниха мотивите за сезирането на Конституционния съд - гласуваният от управляващите текст в кодекса нарушава неприкосновеността на частната собственост, прокламирана в Конституцията. Индивидуалните партиди са собственост на осигурените лица, а с гласувания текст законодателят нарушава неприкосновеността на собствеността на осигурените, защото се разпорежда с техните индивидуални партиди - пари, и то без тяхното съгласие.

„В правовата държава не може чрез закон да се сключват договори между частни лица от тяхно име и без тяхно изрично съгласие", изтъкнаха още сините.

Те се възпротивиха и срещу това, че текстът в кодекса предвижда разпореждане от името на осигурените лица къде осигурителите да превеждат дължимите вноски.

„В случая законодателят нарушава основния закон, защото се разпорежда с доходи, без съгласието на техния притежател. Освен това, създадените професионални пенсионни фондове са юридически лица и са правоспособни субекти на правото", заявиха от Синята коалиция.

Те допълниха, че сливанията и вливанията са допустими само в случай, че има съгласие на техните общи събрания и Комисията за защита на конкуренцията, при условие да не се накърняват правата на осигурените.