Бившите управляващи от ГЕРБ са част от срастването на икономика и политика.

Това заяви пред news.bg председателят на "Синьо Единство" Христо Панчугов по време на 36-ия протест срещу правителството на Пламен Орешарски.

Във връзка със скандала с тефтерчето на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов пой посочи, че е налице е опит да се кадрува на всички нива във всички институции с една единствена цел - да се саботира тяхната работа, за да се реди политическа схема.

„Ние винаги сме твърдели, че едно управление, което разчита на подобен тип практики по никакъв начин не може да бъде определено като демократично и не може да си поставя за цел да решава реални проблеми.
Видно беше за нас, че ГЕРБ са част от проблема, срещу който протестираме и в момента." - добави Панчугов.

От друга страна, коментира Панчугов, в момента ГЕРБ има идеалния шанс да покаже дали има реална воля и желание и в тази партия да се случи промяната, за която всички очакват да се случи в българската политика като цяло.

На въпрос дали е очаквал да съществува подобен тефтер, Панчугов припомни случаите, в които бившият вътрешен министър си е позволявал от парламентарната трибуна да раздава присъди, както и появилите се записи на разговори между Бойко Борисов и Мишо Бирата, които тогава не са направили много голямо впечатление на обществото.

"Всичко това бяха сигнали, че задкулисната игра е много по-голяма, отколкото сме очаквали", посочи той и припомни, че тогавашната "Синя коалиция" също е пострадала от подобни действия на управляващите в онзи момент, а СДС е показало зависимост чрез участието си в номинациите за конституционен съдия.

Според него начинът, по който ГЕРБ са успявали да си осигурят подкрепата на "Атака" и РЗС също показва, че "не става дума за политика, принципи и ценности, а за договорки".

На въпрос дали протестът срещу кабинета "Орешарски", който се обявява и против цялата политическа система и подобни задкулисия не подценява този скандал, тъй като на жълтите павета липсват плакати адресирани към него, Панчугов отвърна, че "повече от това, което се казва от протеста, няма как да бъде казано".

Според него това е първият протест, който е за ценности.

"Този протест слага много ясна разделителна линия по оста "правилно и грешно", а не по оста "ниски цени на парното или тока. Има различен начин, по който се прави политика - такъв, който отговаря на реалните интереси на българските граждани и друг, който обслужва други интереси", коментира председателят на „Синьо единство".

И ако протестът "няма нужда да реагира по различен начин на случващото се", то на него обезателно трябва да реагират Комисията по етика и ако се намери основание за повдигане на обвинение - прокуратурата на Република България, допълни Панчугов .

"Мисля, че последствия в доверието към ГЕРБ ще има при всички случаи. Българското общество стана много по-малко толерантно към всякакви подобни практики, засилва се прагът на социалния на контрол който сме склонни да оказваме и всичко това ще резултира в наистина намиране на различен начин на правене на политика", завърши Панчугов.

Бившият народен представител от "Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков, който е представител на Синьо единство", заяви, че е изненадан от това, че се появяват явни доказателства за задкулисните управленски практики на ГЕРБ..

„Мислех, че нещата ще останат скрити. За всички в държавата беше ясно, че структурите - както МВР, така и различните комисии се използват точно за притискане на хората, на малкия и среден бизнес." - коментира  Шарков.

Той бе изключително възмутен от изнесените данни и призна, че "не е очаквал чак такава простотия", а именно човек на толкова високо ниво да си води подобни бележки. По думите му, това издава ниско интелектуално ниво и показва освен всичко друго, но и много лош кадрови потенциал при назначаването.

На въпрос какъв ще бъде ефектът в електоралните нагласи към бившите управляващи, д-р Шарков не пожела да гадае и призна, че това могат да кажат само българските граждани.
"Смятам, че при една такава ситуация българските граждани би трябвало да променят своето отношение, но историята познава всичко в тази държава и нищо няма да ме учуди", констатира той.