Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, смята, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война, коментира тя по Нова ТВ. Според нея, Сирия се е превърнала в геополитически Чернобил. Водят се две войни едновременно и е нужна трета сила, която да въздейства за спиране на кръвопролитията.

Поптодорова коментира и доклад, представен 2016 г., който установява през 2014 и 2015 години, три употреби на химическо оръжие, две от правителствените сили и една от ДАЕШ (Ислямска държава).

Пояснява, че това се случва, след като 2013 г. е подписано споразумение за неизползване на химическо оръжие, за което Русия става гарант.

Поптодорова смята, че Доналд Тръмп действа импулсивно, но "той нарича това гъвкавост и даже се гордее". Тя коментира, че само четири държави критикуват Тръмп за удара, това са Русия, Северна Корея, Китай и Иран. 70 са страните, които осъждат употребата на химическо оръжие от правителствените сили и ДАЕШ.

Попитана, дали според нея ще има още удари на САЩ, тя счита, че това зависи от поведението на всички участници. Тя смята, че САЩ "не са ентусиазирани" от повече такива атаки.

Бившият посланик, смята, че САЩ и Русия не могат да водят реална война. САЩ са уморени от 10 г. в Ирак, а Русия не може да си го позволи, заради предстоящите избори.

"И едните, и другите нямат интерес от война. Не изключвам парцелиране на териториите там", коментира тя.

Поптодорова уточни, че ние сме членове на НАТО и трябва да намерим начин, активно да участваме във всякакъв вид планиране. България не може само да стои и да бъде неутрална, имайки предвид, че Тръмп се обръща и към съюзниците си.

" Неутралитетът само те прави никой, не си на масата на разговорите и да си сложиш интересите. Не може дори да бъдеше информиран какво ти се случва", допълни тя.

Във връзка с референдума в Турция, Поптодорова счита, че предвид добрата подготовка, Ердоган няма да загуби.

Тя не смята, че ще има преки посегателства срещу България и вместо агресивност и подозрителност, трябва да имаме ясно разписани интереси и национална сигурност.