Към 13:00 часа днес служителите на реда са реагирали на 15 пожара, 8 аварийно спасителни дейности и два фалшиви сигнала. Това обясни пред вътрешната комисия заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

77 единици техника и 217 служители са на терен. Шефът на пожарната Александър Джартов обясни, че системата BG ALERT праща сигнали до мобилни телефони, смарт устройства и дори смарт часовници.

Сигналите могат да се получават от устройства без активна SIM карта, стана ясно от думите му. Съобщенията са безплатни за потребителите. ГДПБЗН си взаимодейства с мобилните оператори. Системата има възможност за развитие, посочи Джартов и се активира, когато компетентен орган подаде заявление до ГДПБЗН. Това са кметове, министри, областни управители, коит имат достъп до системата.

Втората възможност е чрез искане до ГДПБЗН за тези, които нямат достъп. Тогава съобщението се изготвя от дирекцията. Стоян Темелакиев обясни, че за да има достъп до системата се преминава обучение. Единствено кметът на Стара Загора е заявил желание за обучение до момента. 

Заместник-министърът настоя за промяна на нормативната уредба, за да се съкрати времето за вземане на решение за задействане на системата BG ALERT. На първо време трябва да се прегледа сега действащата нормативна уредба преди да се промени, според Темелакиев. Оказва се, че в сега действащата нормативна уредба няма задължение да се активизира системата. За мен е много важно да има ясно разписани правила, категоричен бе заместник-вътрешният министър.

МВР иска облекчени процедури за придобиване на нова специализирана техника за нуждите на министерството. Такива облекчения се прилагат за МО. Атанас Атанасов от ПП-ДБ обясни, че когато става въпрос за европейски средства, ЗОП не може да се заобикаля.

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

Търсенето на обхват затруднява на пожарникарите