Не скандалът с криптобанката NEXO, чиито служители, оказа се, са финансирали кампанията на "Демократична България" е повлиял на решението на президента Румен Радев за това на кого да връчи последният трети мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото 48-о Народно събрание.

Това заяви държавният глава, който взе участие в представянето на стратегията за развитие на българската енергетика до 2053 година.

"Що се отнася до NEXO, не съм се ръководил от този скандал при моя избор. Той избухна след като взех своето решение. Но наистина този казус има потенциала да повлияе на дейността на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ. Това го виждаме всички", каза Радев.

"Търсил съм партията, която има най-голям шанс, да състави правителство. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, в много случаи показа, че е готова за решения, които да са общи за всички партии, или поне за болшинството партии в парламента. Показа, че може да влиза в коалиции и да управлява с идеологически опоненти в парламента. БСП бе и основният фактор за решаване на парламентарната криза с избор на председател на Народното събрание", аргументира отново избора си той.

А дали БСП е партия, която би продължила политиките на служебния кабинет - основен критерий, който преди дни изтъкна вицепрезидентът Йотова? "Първо, какво разбираме под политики на служебния кабинет? Ако под политики разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното, за да оползотвори всички възможности. От тази гледна точка - че политиката е изкуство да се оползотворяват всички възможности, би трябвало да се следва то всички политически партии", уклончив бе на въпрос на News.bg президентът.

Радев избрал БСП - могат да правят компромиси и да управляват с опонентите си

Радев избрал БСП - могат да правят компромиси и да управляват с опонентите си

Партията разбира тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага с третия мандат