Според управителя на БНБ Иван Искров не може да се прави връзка между увеличението на цените на някои стоки и услуги и членството на България в ЕС.

Той каза това на семинар в Банкя, организиран от БНБ, Комисията за финансов надзор и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, информира БНР.

По думите на Искров, ако някой прави връзка между тези две неща, това е спекулация.
Според него България е много по-подготвена за членството си в ЕС отколкото някои страни, присъединили се през 2004 година, тъй като от години у нас левът е фиксиран към еврото и в страната има валутен борд.
Според Искров България е изложена на пазарните сили на ЕС много преди да влезе в него.

Експертите на БНБ са изчислили, че увеличението на акцизите на горивата с повече от първоначално предвиденото, ще се отрази върху инфлацията за 2007 година само с 0.2 на сто.

Така вместо 3.1 на сто в края на периода, се предвижда инфлацията да достигне 3.3 на сто. Попитан каква е позицията на БНБ по отношение на обсъжданията дали България да запази думата "евро" или тя да бъде заменена с "еуро", Искров каза, че спорът е лингвистичен, но позицията на БНБ е да се запази думата "евро".

Той припомни, че от първи януари 2007 година ще отпаднат кредитните тавани за банките, които бяха въведени през 2005 година с цел да се ограничи темпът на нарастване на кредитите.