Подкрепата на България за еврочленството на Македония не следва да се възприема като безусловна.

Това е заявил държавният глава Георги Първанов по време на телефонен разговор с македонския си колега Георги Иванов.

Той е бил проведен по инициатива на македонската страна, съобщават от пресцентъра на президента.

От там допълват, че Георги Първанов е потвърдил принципното положително становище на нашата страна за европейското бъдеще на Македония, но е подчертал, че подкрепата ни не е безусловна.

По думите на Първанов тя ще зависи от изпълнението от страна на Македония на всички критерии за членство, в това число и на принципите на добросъседство и придържане към европейски стандарти в двустранните отношения.

Президентът на Македония - Георге Иванов, от своя страна е благодарил за досегашната последователна позиция на България в подкрепа на заявения стремеж на Скопие за членство в Европейския съюз.

Той е отправил молба за подкрепа за определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС на предстоящия Европейски съвет през декември.

Двамата президенти са се договорили за осъществяване през втората половина на декември на отложеното работно посещениена президента Георге Иванов в България, допълват от пресцентъра.

Припомняме, Георги Първанов даде на Скопие ясно да се разбере, че българската подкрепа за еврочленството на Македония не е безусловна в края на октомври. Поводът за изказването му беше коментара на македонския премиер Никола Груевски Австралия.

Там той беше заявил, че установилите се в Австралия македонците имат уникалната възможност да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, защото „няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

Това предизвика бързия коментар на българския държавен глава, който определи казаното от премиера на Македония като израз на териториални претенции и постави под въпрос подкрепата от България за еврочленството на Македония.

Позицията на Първанов беше потвърдена преди дни от премиера Борисов. На среща с Никола Груевски той заяви, че „Македония ще получи подкрепа от страна на България при стриктно спазване на това, за което сме се разбрали".