Политическият елит на Македония представи поредното доказателство, че за разлика от своя народ не желае страната да стане член на НАТО и ЕС.

Така министър Божидар Димитров коментира във Велико Търново публикации в чуждестранната преса за изказване на македонския премиер Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия.  

По думите му събитията от последните седмици показват, че македонските власти създават нови и нови проблеми, въпреки че отлично знаят, че страната не може да стане член на НАТО и ЕС при неразрешени фундаментални въпроси със своите съседи.  

Министърът без портфейл припомни случаите "Спаска Митрова", македонската енциклопедия, неразрешения спор за името с Гърция и ожесточаването на претенциите за македонски имоти за милиарди.

Към това той прибави и наученото днес, че македонската страна е предявила претенции за паметници от Охридската архиепископия, съхранявани в Националния исторически музей в София.  

Всичко това се прави, защото съществува възможност в края на декември Македония да получи дата за преговори за членство в ЕС и Скопие прави всичко възможно това да се отложи във времето, коментира министър Димитров.