Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев на брифинг в Столичния общински съвет засегна темата за физкултурния салон и новия корпус в Девета френска гимназия в столицата.

Бонев обясни, че след приемането на програмата за санирането, столичните общинари обърнали внимание на проблем, за който били информирани от учениците от 9-та френска гимназия. Бонев сподели, че самият той е бил възпитаник на гимназията, като през 2003-2007 г. още тогава се говорело, че ще има нов корпус и щяло да има нов и модерен физкултурен салон.

Този салон бил реализиран на цена 6 млн. лв., но проблемът бил в какви условия тренират децата.

Той показа избрани снимки как изглежда ремонтираният корпус и двора на гимназията, в който били допуснати плочи с различна височина, огромни неизползваеми пространства и тоалетни, както и груби нарушения като липса на отводняване в гимназията. Друг сериозен проблем бил, че покривът на училището тече, а водата се събира в кофи. Гаранционни ремонти на покрива на училището не са правени.

Снимка 655208

Източник: Спаси София

Бонев посочи и друг проблем - стените в съблекалните на въпросния физкултурен корпус били с мухъл, падащи мазилки и боя. "Всичко това е правено с три леви крака и три леви ръце", разкритикува Бонев. Той смята, че новият салон е опасен за децата.

Борис Бонев алармира и че в ученическите стаи има кабели, които се подават от пода. Той запитал децата дали по въпросните кабели минава ток, а те му отговорили, че "да, но най-вероятно е слаб ток". Слаб ток ли трябва да удря децата, възмутен е общинският съветник.

Снимка 655205

Източник: Спаси София

Не на последно място Бонев показа и как изглеждат хранилищата на училището - нямало една мивка и една с една тоалетна, направени качествено. "Всичко това прилича на къща на ужасите", притеснен е Борис Бонев, като напомни, че това е проект, чиито лентички били рязани от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова и ГЕРБ.

Бившият председател на Столичния общински съвет (СОС), a понастоящем общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев предложи кметът на София Васил Терзиев да упражни правото за гаранция в рамките на гаранционния срок за сметка на строителя за дефектите за ремонта на корпуса на Девета френска гимназия. Докато има ремонти, ще има и проблеми по тях, каза той на брифинг пред журналисти в СОС.

"Кметът трябва да приложи целия договор в строгост", призова Георгиев.

По-късно от пресцентъра на "Спаси София" уточниха, че договорът за новия физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и "Булстрой груп" и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни. Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми.

Снимка 655202

Източник: Спаси София

От "Спаси София" посочват и в конкретика видимите дефекти. Част от тях са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални пък има мухъл. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. С просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти, изтъкват от "Спаси София". Според Бонев особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора.

Снимка 655204

Източник: Спаси София

В тази връзка от "Спаси София" ще поискат активирането на гаранцията в най-кратки срокове. Вече е извършен оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Оказва се, че преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия.

Салон на Френска гимназия - фактология

През юли 2020 г. започва изграждането на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на Френската гимназия в София по договор за СМР за "Пристройка към 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", учебен блок и многофункционален физкултурен салон, нови ВиК външни връзки, ел. захранване с кабел НН и топлозахранване - І етап и Енергийна ефективност на съществуваща сграда - ІІ етап". Договорът е сключен между Столична община и "Булстрой груп".

Общата стойност на договора е 4 380 089,43 лв. (без ДДС), 5 256 107,32 лв (с ДДС). Срок за изпълнение 700 календарни дни.

Контрол: инвеститорски, строителен, авторски

Гаранции: 219 000 лв. /5% от стойността на договора, максимално позволено от ЗОП/

Освобождаване: ½ 30 дни след приемане на СМР; 2/2 60 месеца след приемане на разрешително за ползване

Гаранционни срокове:

  • Конструкции и сгради - 10 г.
  • Изолация и корозия - 7 г.
  • Всички други СМР /подове, стени, дърводелски../ - 5г г.
  • Системи - 5 г.

Активиране на гаранция: Трябва да се изпрати писмена покана от Възложителя за констативен протокол от Изпълнителя, в който се посочва срок. Изпълнителят трябва за своя сметка да извърши всички работи по отстраняване на дефектите и недостатъците. Приемането на съответните поправки се приема с констативен протокол.

В случай, че изпълнителят не предприеме действия за отстраняване на дефекти и недостатъци, констатирани в гаранционния срок и/или не ги отстрани в съгласуван в Възложителя срок, Възложителят може да възложни отстраняването им на трето лице, като изпълнителят дължи в троен размер стойността на направените разходи по отстраняването. В този случай възложителят има право да усвои изцяло или отчасти гаранцията за гаранционно поддържане. Отделно от това, Възложителят дължи обезщетение за всички вреди, настъпили във връзка с дефектите.

Снимка 655207

Източник: Спаси София