Щастливо стечение на обстоятелствата е, че юридическата неграмотност се оказва в полза, защото решението за избор на досегашния председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, което бе обявено за противоконституционно, не съдържа точка за освобождаването на Иван Иванов.

Това заяви пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. 

Депутатите одобриха връщането на Иван Иванов начело на КЕВР

Депутатите одобриха връщането на Иван Иванов начело на КЕВР

БСП не участва в гласуването

Според него в решението е трябвало да има такава точка, което би направило кашата много по-голяма. Фактът, че самият парламент не е освободил формално г-н Иванов, до известна степен развързва ръцете (на депутатите - б.р.) в момента.

Според Нейков проектът на решение, с което парламентът ще върне на поста му предишния председател на КЕВР Иван Иванов, е добре да мине и през Комисията по конституционни и правни въпроси, защото това би дало допълнителна гаранция. 

Няма риск решенията на КЕВР да бъдат обявени за невалидни

Няма риск решенията на КЕВР да бъдат обявени за невалидни

ПП обсъжат следващите си стъпки

"Мнозинството в Народното събрание и в изпълнителната власт тотално се оплетоха и загубиха въобще идея къде е държавата по отношение на енергетиката", е мнението на експерта.

В момента в КЕВР не могат да си купят един телбод, тъй като съгласно закона бюджетът на институцията се изпълнява от нейния председател, поясни Славчо Нейков. "Работата на КЕВР без председател е блокирана и в административен, и в същностен план", поясни той.

"Г-н Иванов след решението на парламента ще има своя летящ старт", подчерта Нейков.

Относно предложението на "Булгаргаз" за 54% по-скъп газ през август той смята, че този път не трябва да се допуска възможност за оспорване по същество на решението на парламента. "С него се установява възстановяването на г-н Иванов като председател, защото тогава хаосът ще бъде наистина много голям", предупреди той.

В обобщение Славчо Нейков посочи, че регулаторът е бил "окастрен като състав абсолютно неоснователно" и е била пропусната възможността да се въведе "нов принцип, нов подход за номиниране на членове", като политиците са запазили само в своя патримониум това правомощие.