ПП-ДБ отидоха при президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители. Така коментира във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов срещата на коалицията с държавния глава Румен Радев и декларацията, която формацията иска да бъде подкрепена от 50-ото Народно събрание, за да предложи състав на правителство с втория мандат. Той допълва, че от ПП-ДБ са се опитали да се скрият зад човека, когото са обявили за путинист.

"Какво още поискаха ППДБ? Поискаха от политическите партии в Народното събрание да подкрепят тяхната декларация, която предвижда пакет от седем закона, предвиждащи борба с корупцията (много интересно как пачките в чекмеджето и пуделът с пачките ще работят заедно против корупцията), промени в закона за съдебната власт, за личния фалит, за избор на нов омбудсман, за реформа в службите и т.н.", коментира Трифонов.

Йордан Цонев се сеща за пачки и пудели, когато ПП-ДБ говорят за корупция

Йордан Цонев се сеща за пачки и пудели, когато ПП-ДБ говорят за корупция

Офертата за 3-месечна отсрочка предизвикала нервен смях в добрите герои от ДПС

Лидерът на ИТН захапва и конкретен фрагмент от декларацията на ПП-ДБ: "Народните представители, подкрепящи настоящата Декларация за излизане от политическата криза, призовават Президента да отложи връчването на втория мандат с 3 месеца, за да бъдат гласувани горепосочените законопроекти и решения."

Слави Трифонов недоумява кой "юридически гений" е сътворил това изречение, което по мнението му практически означава, че депутатите трябва да поискат от президента да наруши Конституцията, като бави три месеца връчването на втория мандат за съставяне на правителство. По думите му, ако държавният глава отложи толкова връчването на мандата, това може да бъде основание за започване на процедура по импийчмънт заради грубо потъпкване на конституционните разпоредби. "На мен президентът и неговият екип не ми приличат на глупаци. Нито пък депутатите от ИТН са глупаци за да призовават за противоконституционни действия държавния глава", отбелязва Трифонов Според него явно съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков си мисли, че след като веднъж вече е нарушил Конституцията, това му дава право да я нарушава отново.

Румен Радев спеши ПП-ДБ - времето не е тяхно

Румен Радев спеши ПП-ДБ - времето не е тяхно

Президентът върна ПП-ДБ на терена на Конституцията и иска оперативност

Той посочва още, че ПП-ДБ изобщо не са помислили, че скоро трябва Конституционният съд да се произнесе за законността на направените от тях промени във Върховния закон. "Ако те се окажат противоконституционни, каквито са, тогава предложеният от тях начин за избор на Комисията за противодействие на корупцията ще се окаже безпредметен и незаконен. Противоконституционен ще се окаже и предлаганият от тях нов Закон за съдебната власт", заявява Слави Трифонов.

Лидерът на ИТН добавя, че депутатите от партията му ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от нея се премахнат противоконституционните призиви, и ще участват активно в изработването на исканите от коалицията закони, които евентуално ще се окажат противоконституционни.

Той е категоричен, че ИТН няма да бъде просто гумен печат на предложените от ППДБ закони. "Ние ще огледаме направените законопроекти и решения, ще ги обсъдим с юридическите си експерти и ще направим необходимите предложения и корекции. Защото законите в тази страна трябва да служат на хората, а не на шепа партийни фунционери, коментира Слави Трифонов.