Политологът Слави Василев заяви, че консултациите при президента Румен Радев за съставяне на служебен кабинет са в унисон с Конституцията. Президентът напомни, че той има последната дума и номинацията на Горица Грънчарова показва, че държавният глава не се е отказал да упражнява конституционните си правомощия, коментира той пред БНТ.

По думите му служебното правителство на Димитър Главчев не се е справило. Причината - смяната с областните управители, които не са харесвали на председателя на ДПС Делян Пеевски.

Слави Василев смята, че Грънчарова е взела обстоятелството, че столът на Делян Пеевски се клати и ще продължи да се клати, че състоянието на коалицията на ПП-ДБ не е добро и това вероятно е наклонило везните да приеме да стане служебен министър-председател.

Василев изтъкна, че постът на вътрешния министър Калин Стоянов пали страстите на служебния кабинет на Грънчарова. "Да създадеш структура и състав на Министерски съвет е изключително трудно", добави той.

Слави Василев не изключва да има сглобка-2 след предсрочните избори - дали ДПС ще бъде вътре, или не, отново ще бъде сглобка.

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

И че няма да остане в следващия кабинет

Публичната позиция на Димитър Главчев с оглед да успокои политическите страсти е нормално да доведе до политическа умора, коментира от своя страна политическият анализатор Георги Харизанов. По думите му домовата книга на президента Румен Радев е изключително забавна, защото се излъчват служебни министър-председатели без никакво желание. Харизанов се пошегува, че Горица Грънчарова-Кожарева може да назначи за служебен външен министър някого от семейството на Даниел Лорер, който е депутат от ПП-ДБ.

Според Георги Харизанов причината Грънчарова да се изкуши да стане служебен премиер е, че изглежда лесно, спокойно, кротко и изкусително.

Георги Харизанов е на мнение, че след предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 20 октомври, трябва да се направи коалиция. Той смята, че единствената коалиция, която може да се направи, е между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Политологът Росен Стоянов посочи, че този път е нямало интрига около служебния министър-председател.

Синдикат на МВР очаква от Грънчарова рационален избор на вътрешен министър

Синдикат на МВР очаква от Грънчарова рационален избор на вътрешен министър

СФСМВР е против трайното и неоснователно сатанизиране на МВР