"Ако пленумът не реши за Сарафов в този смисъл, ще има съдебно обжалване пред ВАС. Не може да се очаква, че ВСС, особено пленарният му състав, ще действа в рамките на минути, секунди или часове. Има предвидена в Закона за съдебната власт процедура и тя изисква поне три дни обявяване на дневен ред. Тезата, че при необходимост са провели заседание на прокурорската колегия, влиза в колизия".

Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов пред журналисти преди заседанието на Комисията по правни въпроси.

При заявена амбиция, при заявен ангажимент за извършване на конституционна реформа, фактът, че до седмица две ще имаме внесен проект за промени в Конституцията, който се отнася за главния прокурор, за неговите функции, не виждам никакво основание да има такава процедура, която трябва да завърши чак късна есен. Не мисля, че този орган има достатъчно легитимност да извършва такива важни назначения. Бих призовал за институционален аскетизъм, каза Славов.

Той коментира и протестите срещу Борислав Сарафов. "Смяната е в компетенциите е на Пленума на ВСС. Няма как в момента да коментирам бъдещо събитие.

Прокурорите от ВСС предлагат да бъде открита процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорите от ВСС предлагат да бъде открита процедурата за избор на главен прокурор

Предложението се внася за разглеждане и произнасяне в рамките на заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 22 юни

Той отговори на въпрос защо Любена Павлова не се охранява от специалната служба за охрана на свидетели, а от МВР.

"Извършил съм предварителна проверка, има разпореждане на прокуратурата тя да бъде охранявана от полицията, а не от бюрото по защита или от Главна дирекция "Охрана". Разпореждане на прокуратурата", добави Славов.

Правосъдният министър коментира пред медиите, че е длъжен, когато има искане за изслушване на министър да се явява в комисията. "Мога да споделя правомощията, които мисля да упражня следващите дни, в каква посока ще бъдат. Те не могат да ми дават преки указания какво и как да направя", добави още Славов.

Борислав Сарафов иска да знае поименно МВР кого охранява

Борислав Сарафов иска да знае поименно МВР кого охранява

И дали не се хаби ресурс