Министерството на правосъдието (МП) се присъединява към украинската формула за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски като част от опитите за слагане на край на войната и постигане на мир. Това обяви правосъдният министър Атанас Славов на форум с участието на представители на дипломатическите мисии в България. Информация за изказването му беше разпространена от пресцентъра на МП. Институцията подкрепя точка 7 от формулата, която касае възстановяване на справедливостта.

"България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост. Ние също така подкрепяме създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия", коментира Славов. Той отбеляза, че България е и от държавите, присъединили към регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, иницииран от Съвета на Европа.

Правосъдният министър каза още, че към момента в страната ни живеят голям брорй украинци, които бягат от войната и руската окупация. Той заяви също, че българската прокуратура може да инициира криминално разследване и да обедини усилия с европейските магистрати, за да се съберат доказателства, които да бъдат ползвани по време бъдещи международни дела.

В Малта около 70 страни обсъждат формулата за мир на Зеленски

В Малта около 70 страни обсъждат формулата за мир на Зеленски

Пробив в БРИКС: Бразилия, Индия и ЮАР участват, но не и Китай

"Това, което не сме направили още, но е мой специален ангажимент, е разследването според т.нар. универсална юрисдикция на българската наказателноправна система на престъпленията срещу човечеството и престъпленията на агресия", посочи Славов, като допълни, че е инициирал разговори с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за започване на такива разследвания, каквито са стартирали в различни европейски държави.

Атанас Славов отбеляза също, че МП работи по законопроект за промени в Наказателния кодекс, в който се предвижда да бъде записано като състав специфичното престъпление "агресия". Очаква се проектът да бъде представен за обсъждане в следващите месеци.

Министърът на правосъдието предвижда в близките месеци да посети Украйна като част от плановете за засилването на отношенията между двете държави в областта на правосъдието. Целта е да се подобри обмяната на опит по теми като съдебната реформа, реформите на институциите за ефективно противодействие на корупцията и гарантиране независимостта на съда.