„Движение 21” обяви война на мутрите и мафията и се закани да ги изхвърли от властта.

Тази заявка направи лично лидерът на партията Татяна Дончева в словото си пред делегатите на конгреса.

Форумът на Дончева уважиха бившият й съпартиец от БСП Бойко Великов, както и реформаторът опозиционер Атанас Атанасов и реформаторът във властта Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство”, който бе придружаван от зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Юлиан Ангелов от ВМРО също почете форума, както и представители на много други по-малки формации.

В речта си пред делегатите на конгреса Татяна Дончева критикува 25-годишния преход. „Този преход няма край”, недоволна е тя. Това протакане на промените довели до чувство на безнадеждност сред хората.

„25 години след началото на прехода сме се оказали не в нашата държава, а в нейната имитация”, заяви Дончева.

По думите й хората живеят във времена на мрачни феодални зависимости, когато действа голата сила под формата на закон. Мафията вземала всичко, която й хареса, изтъкна лидерът на „Движение 21”.

Изправени сме пред колосален проблем, предупреди тя: „Мафията и мутрите навличат с лекота различни политически дрешки.

Според нея, ако няма промяна, моделът „кой” ще се усмихва от държавната администрация, а моделът „той” ще присвоява бизнеси, коментира Дончева, доразвивайки тезата на госта си Атанас Атанасов.
По думите й големият проблем на държавата надхвърля възможностите на лявото и дясното да се справят с него.

Атанасов към Дончева: Днес няма кой, днес има той

Атанасов към Дончева: Днес няма кой, днес има той

Ние сме в условията на авторитарно управление

Мафията и мутрите да бъдат отстранени от властта, настоя Татяна Дончева.

Партията й е готова за сътрудничество с всички политици, които искат да решат проблемите на страната, независимо от партията им.

„Движението 21” иска промени, които да нормализират политическия живот в страната в близките 4-5 години.
„Движение 21” не търгува и няма да търгува с партийни табели, увери Татяна Дончева. Тя се обяви за свободни и честни избори и увери, че хората в нейната партия ще се борят с фалшифицирания вот.

Лидерът на Движението е недоволна, че българският бизнес е разделен на правителствено приближен и правителствено отдалечен.

Със спрените обществени поръчки, по мнението й, се заличавали само някои черни точки, написани от управлението ни отвън, а поръчките разпределят за себе си отново мафията и мутрите.

Дончева скочи и на закона „Кунева”, който според нея нарушавал принципите на правовата държава. Тя не харесва идеята, че антикорпуционният орган ще може да се сезира по анонимни сигнали и от публикации в медиите на „кой и той”. В този закон Дончева съзря политическа немощ.

Без съдебна реформа държавата не може да продължи напред, смята лидерът на Движение 21. Според нея кабинетът обаче няма воля за истински промени в Темида.

За бежанския проблем Дончева е на мнение, че решенията трябва да се вземат съобразно здравия разум. Службите за сигурност трябвало да работят по-координирано и да са готови за наднационално обединение. През миналата година, по думите на Дончева, се отбелязва 182% ръст на нелегално влезлите у нас.

За казуса Русия – Турция тя прогнозира, че тези две държави ще са дълго време във влошени отношения. Затова страната ни трябва да има гъвкави политики с двете държави, като не се въвлича в руско-турското напрежение.

За другия конфликт с руско участие – кризата в Украйна – тя настоява за бързо нормализиране на ситуацията. Иначе отново в края на словото си, Татяна Дончева нахъса активистите да работят така, че да направят България добро място за живеене.