С шестгодишно закъснение издателството, публикувало книгата "Компетенцията на Народното събрание" на адвокат Петър Илиев, депозира екземпляр в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", пише "24 часа". Това стана след като в публичното пространство се появи темата за плагиатство от Илиев на труд от колегата му доц. Наталия Киселова.

Към момента тече проверка и от прокуратурата, и в СУ "Климент Охридски" по темата.

Името на Петър Илиев бе издигнато като правосъден министър в първото предложение на партия "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Във втория проектокабинет на "Има такъв народ" той първо неофициално беше спряган за премиер, но беше предложен за силов виципремиер и вътрешен министър.

Версията за Националната библиотека обаче е съкратената, а в НБУ я имат с 80-те страници.

Само едно-единствено копие от книгата на адвокат Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" може да бъде заето от библиотека.

Книгата на Илиев, с която предизвика скандал за плагиатстване, се намира само в библиотеката на Нов български университет, но и този екземпляр не може да се ползва.

В момента единствената налична бройка се чете от проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ, показва справка с библиотеката и той може да я ползва до 30 септември

Един екземпляр от спорната книга има и в Националната библиотека, но не може да се вземе от читател. Няма я в хранилището, а е "по пътя си", по думите на библиотекари. Всяка новоиздадена книга трябва да се депозира в Националната библиотека, за да я има налична, а за да стигне до хранилището, минават месеци, докато бъде описана и протоколирана.

Книгата на Петър Илиев е издадена през 2015 г. и още същата година на 28 септември е получена в библиотеката на НБУ, но едва след 6 години от издателството "Нова звезда" я изпращат до Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Припомняме, по закон всяко издателство трябва да предоставя по два екземпляра от новоиздадените си книги.

"Книгата е депозирана в Националната библиотека от повече от месец", обясняват от издателството пред "24 часа", но нямат отговор на въпроса защо това се случва едва тази година.

От фейсбук групата "Правна лудост" запитаха дали има опит за подмяна на изданието с ново, в което липсват спорните страници от трудове на доц. Киселова. Те сигнализираха, че "Компетенцията на Народното събрание" вече се продава онлайн с 80 страници по-малко.

Оказва се, че разминаване в броя на страниците има и в единствените два екземпляра в библиотеките. Този в НБУ е с 698 страници, а депозираният в Националната библиотека - с 618. Останалата информация за книгата съвпада изцяло. Запазени са датата на издаване, меките корици и дори цената от 29 лв. Книгата не е преиздавана, категорични са от издателството. Те обясняват, че тиражите са изчерпани, така че не може да се купи онлайн.

От Националната библиотека пък са категорични, че няма как, преди да е депозирана една книга и с цел "да се заметат следите" около евентуално плагиатство, тя да се изнесе от склада и да се замени с нова. Обясняват, че депозирането на нови издания често се забавя, а някои издателства никога не изпращат екземпляр, пише изданието.

Сигналът в прокуратурата е подаден от председателя на БОЕЦ Георги Георгиев. След това лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във фейсбук, че приема това разследване като лична атака.

"Националната полиция да се интересува от една книга, при положение че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен", написа Трифонов и се закани да стигне до обвинителите на Илиев и да действа по "законов ред".

Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов през другата социална мрежа - туитър обвини "Демократична България" за атаките срещу Илиев. Той публикува снимките на трима симпатизанти на обединението - Калоян Георгиев, Димитър Тачев и Калин Ангелов, и ги посочи като "хората, подали сигнал в Юридическия факултет на СУ срещу адвокат Петър Илиев".

Слух за плагиатство е обикалял Юридическия факултет на СУ от години. Там Илиев преподава конституционно право, но никой от колегите му не е сезирал университета за злоупотреба. Въпреки че някои забелязали дословно преписване на части от доктората на доц. Наталия Киселова, без тя да е цитирана, обясняват в групата "Правна лудост", които следят случая отначало.

Сигналът на Георги Георгиев е внесен на 9 август 2021 г. и е публикуван в интернет, обяснява той. Георгиев припомня, че през март е внесъл сигнал за плагиатство и срещу вицепремиерката в третото правителство на Бойко Борисов Марияна Николова.

Георгиев чрез социалната мрежа пише до Трифонов: "Никого не "мачкаме", Слави, просто търсим истината! Често в държавата на мафията истината е грозна, но това не я прави по-малко истина. И ако теб те интересуваше истината, сам би поискал проверка, вместо да ревеш в социалните мрежи. Или вие сте недосегаеми и никой няма право да рови в кирливите ви ризи, или да пита, или да иска проверка? Само че в тази държава има и "питачи", ако не си разбрал, които не се страхуват да питат, без значение кой стои насреща.".

И кажи на Петър Илиев, че фразата "страх тресе кочината" е моя, разрешавам му да я ползва, ако цитира автора, допълни Георги Георгиев.