"Голям страх тече в кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев. Някой пита ли какво ще правя аз като вътрешен министър". Този поток от мисли в своя защита изреди номинираният за вицепремиер и вътрешен министър в предложения кабинет от партия "Има такъв народ" Петър Илиев пред Нова телевизия.

Цялата медийна атака ме прави по-съсредоточен. Лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е "Петър Илиев трябва да бъде унищожен" .

"Не, той няма да бъде унищожен, аз произхождам от героичен род", заяви в едно изречение той и допълни: "Знам си пътя и го продължавам напред".

Политическите решения ги взимат партиите, аз не съм член на тази партия, заяви Илиев в отговор на въпрос дали би бил съгласен да стане министър в кабинит на ИТН с гласовете на ГЕРБ и ДПС

Георги Киряков: Има подозрение, че някой някъде взема решенията вместо Слави Трифонов

Георги Киряков: Има подозрение, че някой някъде взема решенията вместо Слави Трифонов

Според Първан Симеонов обществото късно разбрало, че Трифонов е като Борисов

"Атаката срещу мен започна, когато трябваше да бъде връчен мандата на най-голямата сила по Конституция. Защо се завъртя, че моето име е било обсъждано на по-ранна фаза", запита Илиев.

Припомняме, от ИСБНИ заявиха, че часове преди да бъде върнат изпълнения мандат на президента Румен Радев името на Илиев е било обсъждано за премиер, но те не са го харесали. В същото време от президентската администрация съобщиха, че те са знаели за Пламен Николов като номиниран за премиер.

На въпрос кой има полза от атака срещу него, Илиев каза с назидателен тон: Вижте медиите, вижте кой им е собственик и кой има полза. След като обясни, че имало център на задкулисието.

Илиев обясни, че не членува в партия ИТН, но е с тях от времето, когато е организиран референдума през 2016 г. "Аз имам не само поддръжката на Слави Трифонов, аз имам неговата мъжка дума. ПП ИТН се създаде въз основа на проекта национален референдум", каза Илиев.

Запитан дали атаките срещу него не го разколебават, той отговори: "Разколебаване е дума, която аз не познавам. Когато направихме референдума тогавашният режим ми изпрати ДАНС, прати ми НАП и ме спукаха от проверки".

Депутатите на Капон няма да подкрепят предложения кабинет на ИТН

Депутатите на Капон няма да подкрепят предложения кабинет на ИТН

Мария Капон гневна след интервю на Петър Илиев

След няколко подобни себеутвърждаващи изречения водещият запита дали гостът му има добър характер, на което Петър Илиев отговори: "питайте баба ми, майка ми. Аз съм професионалист, който е успял в своята кариера, в своята професия.".

Татяна Дончева не иска да вижда следи към Пеевски в новия кабинет

Татяна Дончева не иска да вижда следи към Пеевски в новия кабинет

В служебното правителство има и такива, които правят "шушу-мушу"

Запитан как ще коментира становищата на депутати от ИСБНИ, и от ДБ за неговата личност, Илиев каза, че не коментира защитници на "Мултигруп" от едно време. Тази атака има ченгесарско-милиционерски генезис. Едно лице, което вече не остана студио, което да не е посетило - това лице племенник ли е на един бивш шеф на разузнаването. Има ли атака срещу мандатоносителя, каза Илиев с назидателен тон без да уточни кого визира.

Той изтъкна, че позицията му на почетен консул е почетна длъжност, а не държавна. Това е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите и неговият ангажимент е от 10 години, той познавал членове на правителството на Барбадос.

Татяна Дончева: Разговорите в НС не трябва да са бутафория

Татяна Дончева: Разговорите в НС не трябва да са бутафория

Смята, че някой прехвърля на сценаристите отговорности, за които те не са готови

Относно номинацията му за вътрешен министър, Илиев каза с висок и назидателен тон: "Моят ангажимент към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума, ще го изпълня до момента, в който мога да бъда полезен и ще го направя докато съм полезен на тях. Те няма да поддадат. Какво ми е казал Слави Трифонов, си е моя работа. Задайте въпроса на партия ИТН, аз не членувам в такава партия".

"Не съм виждал Ирена Кръстева или Делян Пеевски и знам кой е въпроса, който ще зададете. Като адвокат съм канен да коментирам, бяха поканен да участвам при създаването на въпросните дружества (на Кръстева и Пеевски). Като си продавате колата, носите ли отговорност какво става с нея при следващия собственик", запита Петър Илиев.

Ако новият МВР шеф се справи с пробойните в хазната, Рашков готов да го аплодира

Ако новият МВР шеф се справи с пробойните в хазната, Рашков готов да го аплодира

Следващият вътрешен министър да е професионалист и да познава ведомството

Той не отговори директно на въпроса дали членува в масонска ложа и дали познава Георги Гергов, Сотир Цацаров, Пламен Узунов. "Не съм роден в Пловдив, не съм пловдивски адвокат. Роден съм на пъпа на София, детството ми е минало край НДК", каза Илиев.

На въпрос: "Агресивното Ви присъствие ще бъде ли от Ваша полза", номинираният за вътрешен министър заяви: "който иска да ме харесва, който не иска - да не ме харесва. Не сме се събрали да правим политика, събрали сме се да вършим работа".

Стефан Янев отказва да коментира хипотези ден след заявената готовност кабинетът му да продължи

Стефан Янев отказва да коментира хипотези ден след заявената готовност кабинетът му да продължи

Да има баланс между грижата за здравето и мерките за борба с коронавируса

Запитан сам ли е писал книгата си, по която се проверяват три сигнала, Илиев, който бе обвинен в плагиатство от труда на доц. Наталия Киселова, заяви: "Стоя зад всяка дума на моята книга, подарил съм я на членовете на катедрата. Минали са 6 години. Законът казва - ако някой има правен спор, той къде се решава".

"Аз проблем с текста нямам, ако някой има претенции - да си е заявил претенциите", каза Илиев.

Припомняме, доц. Киселова поясни, че през декември 2007 г. тя е защитила пред научния съвет дисертация на тема парламентарен контрол. Тогава не я е публикувала заради липсата на технологии, а депозирана като текст в Народна библиотека и в Център по образованието. През 2015 г., когато излиза книгата на Илиев, тя провежда два разговора с него, защото съзира свои текстове в книгата му, не остава удовлетворена, но не иска скандалът да излиза извън Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Аз дълбоко се съмнявам, че тези сигнали са подадени по надлеждния ред, да обърна внимание да четат внимателно. След като никой не иска да застане в съда и да докажат правата си, се опитват да ме тричат медийно. Аз съм един от най-любимите, уважавани, обичани преподаватели на СУ, най-високи оценки от анонимните запитвания", каза Петър Илиев.