В партия "Има такъв народ" (ИТН) всичко се случва практично, постът ми беше предложен след края на първия проектокабинет. Това обяви кандидатът за финансов министър на ИТН Пламен Данаилов пред Нова телевизия.

Той коментира думи на Татяна Дончева, че няма достатъчно качества за поста. Според него това били изказвания на "човек, който очевидно не познава съдебната система последните години, защото независимите експерти подпомагат съда да взема справедливо решение, те са изключително важни фигури в целия съдебен процес, доста добре платени и могат сами да се издържат".

Четирима депутати от "Демократична България" няма да подкрепят кабинет на ИТН

Четирима депутати от "Демократична България" няма да подкрепят кабинет на ИТН

Решено е на Национален съвет на "Зелено движение"

"Моята биография е по-голяма, имам други квалификации и се издържам от други доходи. От качеството си на вещо лице може да се издържам", категоричен е Данаилов.

Той не пожела да коментира обвиненията в плагиатство към Петър Илиев, но обаче добави, че в ИТН всички ще подкрепят целия представен кабинет, плюс кандидатът за вицепремиер.

С голяма част от колегите последните три години са работили заедно денонощно за изготвяне на програмата, с която са се явили на изборите, заради която са станали първа политическа сила. Зад програмата стоял много труд, категоричен е той.

Стефан Янев: Кабинетът на ИТН ще е непредсказуем, имаме готовност да продължим

Стефан Янев: Кабинетът на ИТН ще е непредсказуем, имаме готовност да продължим

Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен

Данаилов коментира и смяната на кандидата за правосъден министър като негово лично решение. А относно новата кандидатура Иво Атанасов - той бил с богат опит, минал през съдебната система и щял да се справи.

На въпрос обмислят ли се още смени в проектокабинета - той каза, че не знае да се предвиждат такива.

Запитан от коя партия очакват подкрепа, той отговори: "от партиите, с които са били на площада и са протестирали срещу вече бившето управление", макар че разпознаваемите лица около Слави Трифонов, включително и самият той, никога не бяха видяни сред протестиращите.

Румен Радев изпрати кабинета на ИТН в Народното събрание

Румен Радев изпрати кабинета на ИТН в Народното събрание

Той очаква от ИТН да водят открит и конструктивен диалог

Диалогът между всички партии никога не е спирал, независимо от тиражираното в медиите, всеки ден е имало разговори, поясни Данаилов.

Ако няма подкрепа, има голяма вероятност да се отиде на трети избори, подчерта Пламен Данаилов.

Той смята, че не е добре да се влезе във 2022 г. без бюджет - не било фатално, има процедура какво се случва, но не е добре.

Бюджет, пенсионери

Фискалният съвет не гласува актуализацията, липсва оценка на ефекта, която е в рамката, анализира той. По думите му всички промени в бюджета трябвало да се мислят детайлно, защото промяна сега, дава отражение и следващите години.

Пламен Николов представи мандата на ИТН в президентството, сметки не са правени
Обновена

Пламен Николов представи мандата на ИТН в президентството, сметки не са правени

Иво Атанасов е правосъден министър, Петър Илиев е посочен вече като вицепремиер

Данаилов смята, че в сегашната актуализация липсвали достатъчно пари за болнични, особено при карантиниране, а една промяна в бюджета можела да се направи много бързо.

Трябва да се мисли и отделените 300 млн. лв. за идваща вълна на коронавируса дали ще бъдат достатъчни, актуализацията на пенсиите също трябва да се обмисли.

ИТН стоят зад модел, който да осигури минимален доход, който да стига за нормален начин на живот, а предложеният модел предвижда 400 000 пенсионери да се оценяват, които да стигнат до минималния праг на бедността.

Знаете ли колко време ще отнеме това, попита той. Данаилов предлага това да става според изчисления на НОИ, актуализация на осигурителния доход и промяна на коефициента на всяка година осигурителен стаж, разработени са варианти 1.4 и 1.5, за да може да се компенсира това да не се задръства системата да обработва критерии за пенсионерите, поясни той.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг

Бюджетът върви на повече приходи заради големите инфлационни приходи, БВП ще нараства между 10 млрд. лв., което значи поне 3 млрд. лв. приходи в държавния бюджет и е важно как ще бъдат изхарчени парите, за да се намали социалното неравенство, но "да, пари има".

Лично Данаилов клони към варианта с преизчисляването, който за него е по-справедлив, но от него отпадат около 900 000 пенсии, затова се разработват допълнителни варианти.

Относно бюджета на АПИ, той каза че там има дупка от 3,3 млрд. лв. - по-голяма от представената. Това е голям проблем и се отваря голямо разходно перо.

Но той е категоричен, че трябва да се направи капиталово бюджетиране.

Пенсиите - условието на Манолова за подкрепа на ИТН

Пенсиите - условието на Манолова за подкрепа на ИТН

Според нея хората очакват промяна

Има голяма нагласа в парламента да се преразгледат и обекти в Плана за възстановяване и развитие, съобщи Данаилов. Има риск при това за европейските пари, но вицепремиерът Атанас Пеканов е казал, че ако се внесе до края на септември, той не вижда проблеми.

Данъци

За него данъците са важна тема - данъци не плащат само хората, бизнесът бива много облаган. Така че колкото повече се облекчат и хората, и бизнесът ще има глътка въздъх за тяхното потребление, но усилията трябва да се насочат към производството в страната, смята специалистът.

ИТН ще подкрепи запазване на данъчните ставки и евентуални възможности за намаляване след преценка на разходите, иначе да - намаляване на данъчно-осигурителната тежест е заложена в програмата на партията.

Относно Еврозоната - 2024 г. е труднопостижима дата заради критерии, на които трябва да отговорим, каза Данаилов.