От политическа партия АБВ изпратиха три въпроса на Външно министерство за почетното консулство и консула на държавата Барбадос в България, съобщиха от АБВ.

Те питат и за личността и функциите на почетния консул Петър Илиев, чието име се спрягаше в първия кабинет, предложен от Слави Трифонов за правосъден министър. Името му неофициално бе пробвано като предложение за премиер, а след това бе номиниран за вътрешен министър във вторите листи с проекто-кабинет, предложени от партия "Има такъв народ" (ИТН).

Припомняме, настоящият лидер на партия АБВ Румен Петков е бивш вътрешен министър в кабинета на Сергей Станишев.

Въпросите до външно министерство, са:

Кога е разкрито почетното консулство на държавата Барбадос в Република България? Кой е настоящият почетен консул?

С какви атрибути разполага почетният консул - служебна кола, служебен телефон, дипломатически номера, дипломатическа карта, офис? Офисът с дипломатически статут на недосегаема собственост ли е или има регламентирани полицейски проверки?

Какъв е резултатът от дейността на почетния консул на държавата Барбадос в Република България за развитие на двустранните взаимоотношения между двете страни в областта на туризма, търговския обмен, културния обмен, научния обмен, икономическите партньорства, инвестициите и т.н.?

Междувременно вестник "24 часа" пише, че в Софийския университет проверяват три сигнала за плагиатство в труд на д-р Петър Илиев. Сигналите са подадени на 4 август до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Авторите на сигналите отговарят на определените изисквания - те са заинтересовани, те са част от академичния състав или да се обучават в СУ или да са членове на редакционни колегии.

Предстои сигналите да бъдат проверени според сроковете на раздел II от Вътрешните правила, обясниха от Софийския университет.

Петър Илиев бе обвинен, че е плагиатствал част от дисертация на конситуционалистката доц. Наталия Киселова. Това е станало през 2015 г.

Пред сайта "Антени" тя обясни, че тогава не го е обвинила, за да запази репутацията на СУ и защото нямала гръб.

Според депутати от ДБ и от ИБГНИ съмненията за плагиатство са станали причина в последния момент Петър Илиев да бъде сменен, а за поста премиер да бъде предложен Пламен Николов, което от партия ИТН отричат.

Междувременно от администрацията на президента Румен Радев обясниха, че името на Николов е било изпратено предварително.