От ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме" не са били склонни да подкрепят доскоро спряганата кандидатура на Петър Илиев за премиер, издигнат от ПП "Има такъв народ" (ИТН). Това заяви в студиото на "Очи в очи" на БиТиВи съпредседателят на партията адвокат Николай Хаджигенов.

Не познавам кандидат-премиера на ИТН, каза Хаджигенов, независимо, че издигнатият Пламен Николов също е юрист. "Беше желателно, днес имахме среща с ръководството на ПГ ИТН - да видим какво се случва", каза Хаджигенов.

Пламен Николов от ИТН взе мандата
Обновена

Пламен Николов от ИТН взе мандата

Петима влязоха в президентството

Попитахме, не ни беше казано (името на кандидата за премиер - б.р.), обясни съпредседателят на ИСБНИ за кандидатурата за премиер на "Има такъв народ" часове след днешната среща с тяхната партия.

На срещата е имало проучвателен въпрос - "Те ни попитаха бихме ли подкрепили кандидатура подобна на Петър Илиев, казахме, че е неприемливо. Кандидатурата на Петър Илиев не беше достатъчно подходяща", каза Хаджигенов. Въпросът беше хипотеза, мнението на колеги в нашата ПГ беше, че по-скоро не бихме подкрепили такъв кандидат, уточни той.

БСП обсъжда кандидатурата за министър-председател

БСП обсъжда кандидатурата за министър-председател

Минути след връчването на мандата

По думите му ИТН се държат така, сякаш са единствената политическа сила. Имаха мнозинство, но това е неприемливо на идеята за демокрация. "Обсъждаме и не сме съгласни с това поведение", каза Хаджигенов.

Запитан какъв е шанса да има правителство след връчването на първия мандат, той обясни, че са важни приоритетите. "Те държат на нашата подкрепа, ние сме склонни да я дадем, не просто така. Темата кой не би следвало да командва в кабинета стои", обясни Хаджигенов.

Той не е склонен да вижда задкулисни игри. "ДБ също вижда дългата ръка на ДПС, малко прекаляваме с призраците в гардероба, да кажа, че това са просто сенки", каза юристът-депутат.

Има варианти, които да са рационални, не емоционални. Това, което виждам, е политическа детска градина, тепърва трябва да израснем.

"Ако детската градина рязко скочи в 10-ти клас, рязко има шанс да имаме кабинет", каза Николай Хаджигенов.

За промяната на името на тяхната коалиция той обясни: Ние идваме, защото трябваше да махнем Бойко Борисов, да махнем главния прокурор Иван Гешев, да правим правосъдна реформа".

Борисов не е на власт, но неговите олигарси са на власт, Гешев също е там. Това е моят упрек към политиците - нови, стари, е че не действаме, обясни той.

Мандатът не е единствен, има още 2 мандата. Борисов няма шанс, има трети мандат, там също е възможно политическото израстване да получи шанс, допълни Хаджигенов за възможността да бъде съставено правителство.

Припомняме, след като преди седмица Румен Радев проведе консултации с всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ-СДС, които отказаха да отидат с мотив, че ще бъдат опозиция, държавният глава даде време на партиите за разговори и конструиране на мнозинство. Пред "Има такъв народ", като първа политическа сила, Румен Радев призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен.

ИТН започнаха разговори с всички партии с изключение на ГЕРБ/СДС, като с ДПС се проведе една среща. До вчера обаче разговорите продължиха единствено с БСП, след като от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" предупредиха, че ще дадат подкрепата си за кабинет, но не на всяка цена, а условието е да не прозира сянката на ДПС.

На 29 юли в парламента ИТН нападнаха с обвинения двама от служебните министри - Асен Василев и Кирил Петков, въпреки че именно те бяха поканени на разговори за първия проектокабинет на ИТН, който беше оттеглен още преди консултациите. Тогава лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви във Фейсбук, че има възможност за нови избори и обясни, че политиката била "мръсна игра". В отговор Христо Иванов обясни, че мандатоносителят решава дали ще има нови избори, а политиката била "мръсна игра" за тези, които не знаят какво правят в нея.

Тази сутрин от ИТН обявиха, че са готови с проектокабинет №2 и чакат мандата да им бъде връчен.