До един час, в момента се уточняват формалностите, от "Има такъв народ" изпращат официална покана до всички партии без ГЕРБ. Така на разговори за съставяне на ново правителство, с първия мандат на ИТН, ще са Демократична България, БСП, Изправи се! Ние идваме" и ДПС.

От "Има такъв народ" канят всички политически партии с изключение на ГЕРБ за преговори за съставяне на кабинет. Това обяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов пред журналисти в кулоарите на парламента.

По думите му в идните дни ще се проведат едни практични разговори в името на това страната да има едно стабилно правителство и един стабилен парламент. Срещите за съставянето на кабинет ще се проведат в сградата на Народното събрание в следващите 2-3 дни. Балабанов се надява партиите да приемат поканата на ИТН, а ГЕРБ не са поканени, "защото такъв е смисълът на демокрацията".

ИТН канят БСП, ДБ, ИБГНИ на преговори за кабинет

ИТН канят БСП, ДБ, ИБГНИ на преговори за кабинет

Само ГЕРБ не са получили покана

"Ние сме длъжни да поканим всички с изключение на ГЕРБ, за да ги чуем. Съобразяваме се както с общественото мнение на хората, така и с демокрацията. Такъв е смисълът на демокрацията - да водим конструктивни разговори, да чуем идеите им, да изложим нашите и да ги обсъдим и оттам нататък всички зависи от крайния резултат. Надявам се да бъде положителен", категоричен бе Балабанов.

Важно е срещите да бъдат публични и да се провеждат тук, където е смисълът и мястото им - не задкулисно, не с идеята за постове, задкулисни игри, а публично, подчерта Балабанов. ИТН ще бъдат достатъчно демократични в действията си.

Тошко Йорданов: Дали ще има кабинет - ясно до 10-15 дни

Тошко Йорданов: Дали ще има кабинет - ясно до 10-15 дни

Няма нищо неправилно или недемократично ако се отиде отново на избори

Депутатът от ИТН Филип Станев добави, че ИТН канят ДПС, защото чистата математика от конфигурацията на партиите на протеста, които са извън статуквото, показва, че те няма достатъчен брой депутати. В името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези консултации, защото този кабинет няма как да се състои, посочи Станев.

По думите му ГЕРБ нямало как да бъдат поканени на такива разговори. Всичко, което се случи в икономически, здравен и какъвто щете план е заслуга на ГЕРБ, тъй като в последните 12 години те са били на власт. За имена и постове няма да преговаряме, каза още Станев.

Бойко Борисов: ДПС играе за "Има такъв народ" на изборите
Обновена

Бойко Борисов: ДПС играе за "Има такъв народ" на изборите

Даниел Митов обяви ГЕРБ за победители на родна почва