Кандидатът на "Има такъв народ" за министър-председател не е участвал досега в политиката, но е разпознаваемо лице. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ИТН Филип Станев.

Той посочи, че съставът на кабинета им е готов и очакват президента Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат.

Станев бе категоричен, че ИТН не търсят подкрепа от ДПС, защото по време на преговорите не са имали допирни точки по важни за тях теми. Той отсече, че ИТН няма да подпише коалиционно споразумение с никоя партия.

По думи на депутата от партията нямат отговор защо от "Демократична България" са реагирали с декларация в парламента за състава на бъдещия кабинет.

"Какво се промени? Едно говорихме на тези консултации с политическото им ръководство. Защо нашите експерти се срещнаха и разбраха по основните теми? Какви бяха тези декларации и властови претенции? Какви бяха тези претенции за министерски постове?", изрази недоумение Станев и напомни, че Христо Иванов е заявил, че няма да има такива претенции.

По думи на зам.-председателя на ПГ на ИТН се е оказало, че предложените от "Демократична България" трима министри от служебния парламент не са "ангелоподобния образ", който им е изграден. Става въпрос за финансовия министър Асен Василиев, икономическия министър Кирил Петков и образователния - Николай Денков.

Припомняме, вчера в парламента от ИТН обвиниха Василев в кражба на интелектуална собственост и намекнаха за конфликт на интереси при Петков.

Румен Радев връчва мандата на ИТН днес

Румен Радев връчва мандата на ИТН днес

Време е българите да научат кой ще е премиер и какви са намеренията

Станев изрази учудване защо тези министри са толкова фаворизирани, при положение, че те не са "съвсем ОК с това, което са извършвали през годините".

"Вчера Василев каза пред медиите, че си бил спечелил делата в Ню Йорк. Ама, ние говорим за делата в Лондон и говорим за извънсъдебно споразумение - такова се постига, като кажеш, че си виновен и не желаеш да понесеш реална наказателна отговорност", подчерта той.

Станев обясни, че острата им реакция е била провокирана, защото първоначално от "Демократична България" са заявили, че не държат на министерски постове, а после са предложили конкретни лица. Той отрече да са предлагали три пъти на Асен Василев да се присъедини към техния кабинет, а поясни, че са водили три разговора - с едно предложение.

Депутатът от ИТН отрече в действията им да се намесва "дългата ръка на ДПС", както заявиха Василев и лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. По негови думи обаче се виждала дългата ръка на английското правосъдие по отношение на Асен Василев. Затова част от събитията се развивали по този начин. Той подчерта, че ИТН са се срещнали с ДПС открито, пред медиите в парламента.

Тошко Йорданов прехвърли топката в полето на ДБ и ИСБНИ

Тошко Йорданов прехвърли топката в полето на ДБ и ИСБНИ

Ние не разбираме какво се случи във вторник и сряда

"Не търсим подкрепа с ДПС, нямаме много допирни точки. Самите те, най-вероятно, няма да ни подкрепят", посочи Станев и допълни, че се разминават по темите за главния прокурор и съдебната реформа.

Според него ДПС и ГЕРБ са част от политико-олигархическия модел.

Станев бе категоричен, че партията на Слави Трифонов няма да подпише коалиционно споразумение с нито една партия, но отбеляза, че остават отворени за преговори с представителите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Ако ДБ искат да направят така, че моделът "ГЕРБ" да го няма, трябва да подкрепят нашия кабинет, а не да правят някакви странни декларации, да си говорим за горещи политически страсти, вместо да работим практично", изтъкна той.

Станев заяви, че в момента, в който президентът им връчи мандата, те ще обявят кой ще бъде тяхното предложение за премиер. По негови думи предложението на ИТН отговаря изцяло на това, което искат да направят в политиката: "Човек с качествено образование, с добър морал, с експертиза, с всичко онова, за да бъде различен от премиера Бойко Борисов".