Днес в 17 часа президентът Румен Радев смята да връчи проучвателния мандат на "Има такъв народ". Това обяви той пред журналисти в Плевен, където ще участва в тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Време е българите да научат кой ще е премиер и какви са намеренията на първата политическа партия. България е изправена пред предизвикателства, които изискват редовно правителство, подчерта държавният глава. 

Държавният глава подчерта, че е дал време за разговори на партиите, но в последните дни се вижда, че конструктивният диалог се разпада.

Вместо диалог се чуват нападки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет", изказа недоволството си от случилото си през вчерашния ден в Народното събрание Румен Радев.

ИТН готови с новия проектокабинет, чакат мандата

ИТН готови с новия проектокабинет, чакат мандата

Кандидатът им за премиер не бил политик, но е разпознаваемо лице

Припомняме, след като преди седмица Румен Радев проведе консултации с всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ-СДС, които отказаха да отидат с мотив, че ще бъдат опозиция, държавният глава даде време на партиите за разговори и конструиране на мнозинство. Пред "Има такъв народ", като първа политическа сила, Румен Радев призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен.

ИТН започнаха разговори с всички партии с изключение на ГЕРБ/СДС, като с ДПС се проведе една среща. До вчера обаче разговорите продължиха единствено с БСП, след като от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" предупредиха, че ще дадат подкрепата си за кабинет, но не на всяка цена, а условието е да не прозира сянката на ДПС. 

Вчера пък в парламента ИТН нападнаха с обвинения двама от служебните министри - Асен Василев и Кирил Петков, въпреки че именно те бяха поканени на разговори за първия проектокабинет на ИТН, който беше оттеглен още преди консултациите.

Тази сутрин от ИТН обявиха, че са готови с проектокабинет №2 и чакат мандата да им бъде връчен.