Денят на връчването на мандата на първата политическа сила за съставянето на правителство ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат в преговорите.

Това съобщи пред бТВ президентът Румен Радев при посещението си във Велико Търново.

Той призова политическите формации да следват посоката, която българите са задали по площадите миналата година.

След преговорите: ИТН леко се заяде с БСП, била твърде социална партия

След преговорите: ИТН леко се заяде с БСП, била твърде социална партия

Нинова пък видя повече сходства, отколкото различия

"За изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, за борба с неравенствата, повишаването на доходите, пенсиите и създаване на по-добри условия за здравеопазване и образование.

Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от приоритети и цели, които да са в интерес на българските граждани", уточни Радев.

Държавният глава коментира и решението на ВСС да остави без разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста на главен прокурор. Според Радев мотивите на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков са били в защита на върховенството на правото.

Припокриване, почти пълно, установиха Манолова и Йорданов

Припокриване, почти пълно, установиха Манолова и Йорданов

Хаджигенов: Ако ДПС решат да гласуват за кабинета, никой не може да ги спре

"Решението на ВСС беше в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система.

Това означава, че възможно най-бързо трябва да дадем шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието", допълни президентът.

Припомняме, че в петък Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии за сформиране на правителство.

Те бяха бойкотирани от ГЕРБ - СДС с мотива, че не са получили от ИТН покана за разговори.