"В професионален, юридически и обществен план моето предложение изпълни своята роля. Това не беше просто един акт за дискусия и нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение". Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов от трибуната на Народното събрание.

Той очаква народните представители да допринесат за реабилитацията на парламентаризма на България. Редица действия на главния прокурор са в противодействие на законите, отчете Стоилов, като изброи основанията, поради които подал сигнала във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Янаки Стоилов се чуди какво да каже днес на депутатите в защита на съдебната система

Янаки Стоилов се чуди какво да каже днес на депутатите в защита на съдебната система

Въпросът за функционирането на ВСС ще продължи да се задава

Сигналът за предсрочното освобождаване на главния прокурор завърши без решение. Аз не приемам, че след като дискусията засегна всички проблеми се стигна дотам, че ВСС прие, че все едно не е разглеждано предложението за предсрочното освобождаване, ядосан е служебният правосъден министър.

Част от членовете на ВСС смятат, че въпроси към главния прокурор могат да задават само които се намират в йерархията на самата прокуратура. С част от тези хора имаме не просто различия, а концептуални различия за това какво е разделение на властите, възмути се Янаки Стоилов.

ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

С 9-10 млн. лв. Бюрото само е охранявало тялото на господин главния прокурор

Той ще изпрати искане за тълкуване до Конституционния съд какъв е действителният смисъл от цитирания от него текст и как се разглежда взаимодействието на ВСС с другите институции.

Няма степенност в санкционирането на представителите на висшата съдебна власт. Те не могат да бъдат санкционирани каскадно с по-леки или по-тежки наказания, посочи Янаки Стоилов.

За него от основните причини е все по-силното сливане на финансово-икономическа, политическа и информационно-медийна власт. Ако не направите политиките да работят в масовия интереси, ако не направите медиите да не бъдат проекция на политическите и финансовите интереси, няма да бъдат решени въпросите в съдебната власт, предупреди Янаки Стоилов.

По думите му Конституцията започва да изглежда като нещо средно между закон и правилник, заради всички промени, които са ѝ били направени. Тук не става въпрос само за наказателното правораздаване, но забележете другите противоречиви практики на ВСС. Нека извлечем поуки от горчивия опит, призова той.

Един от проблемите, с които се сблъскал Янаки Стоилов е, че Министерство на правосъдието е изтласквано в периферията. Той настоя да се приложи подход от основата към върха - практически мерки за подобряване на организация и качеството на лицата могат да се постигнат резултат.

По отношение на формиране на състава на ВСС, Стоилов запита дали е пречило нещо на предишните парламенти да излъчат друг вид представители в парламентарната квота на кадровия орган. Ако във ВСС партиите използвали възможността да излъчат хора, които да изразяват гражданския контрол, може би ВСС е щял сега да изглежда по различен начин, смята Стоилов.

Във връзка със специализираното правосъдие, Янаки Стоилов ще предложи на вниманието на депутатите модел как може да имаме необходимото специализирано правосъдие, но без необходимостта от специализирани прокуратура и съд.

Филип Станев: Във ВСС трябват ревизии

Филип Станев: Във ВСС трябват ревизии

По думите му, докато действат сегашните правила и закони щяло да бъде така

ВСС се самоуби. Така лидерът на "Изправи се. БГ. Ние идваме" Мая Манолова коментира от трибуната на Народното събрание отхвърленото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по време на вчерашното заседание на кадровия орган.

От тук ще тръгнат предложенията за промени в начина, по който се избира ВСС. Коалицията, която брани главния прокурор и вижда в огледалото главния прокурор трябва да бъде назована - ГЕРБ, БСП, "Атака" и ДПС, изтъкна Манолова.

Тя е сигурна, че министърът на правосъдието ще изложи своето виждане за това дали заради некомпетентност членове на ВСС решили, че става дума за дисциплинарно производство, посочи Манолова. По думите ѝ става въпрос за конституционно право на служебния правосъден министър да поиска освобождаване на някого.

Бойко Рашков съзря безотговорност във ВСС

Бойко Рашков съзря безотговорност във ВСС

Нищо неочаквано обаче

Припомняме, вчера - 22 юли 2021 г. след близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави "без разглеждане".