Борбата срещу корупцията, конституционната реформа, изчистването на регулаторите и службите е абсолютен приоритет. Това заяви съпредседателят на "Демократична Бългаария" Христо Иванов след двустранна среща с представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По негови думи двете партии са се обединили и върху позицията, че конструкцията, върху която би стъпило едно бъдещо управление, трябва да бъде така направена, че да изключва в максимална степен възможността ДПС и ГЕРБ да влияят върху решенията на управлението.

Това е изключително важно, защото те са носители на корупционния вирус и трябва да бъдат поставени под карантина, категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че важното е да има ясно фиксирани взаимни политически ангажименти.

ИТН далеч от мисълта за правителство, в което "всички да са щастливи"

ИТН далеч от мисълта за правителство, в което "всички да са щастливи"

До петък няма да е ясно какви имена ще има в кабинета, обяви Ивайло Вълчев

Не може просто да гласуваме за някакви зайци, извадени от цилиндър, които са поставени - или гласувайте, или отивайте на избори, отсече Иванов.

"В един момент ще се появят имена, които трябва да гласуваме или не, но мен ме интересува управлението като процес, не можем да постигнем целта, за която ни избраха хората. Който реализира мандат, ще се сблъска с много трудности, обаче изхождайки от целта да ги изолираме от възможността да налагат своя дневен ред, това са партии, излъчени от българския избирател. С тях има колеги, с които може да се работи и не говорим за студена война, а има решения, в рамките, на които не може да се влияе", посочи съпредседателят на ДБ.

Трябва да сме сигурни, че ГЕРБ и ДПС няма да ни изиграят, защото темата не е вече дали Иван Гешев ще си тръгне, а кой ще бъде наследник. Заради спекулациите казвам, че не съм кандидат за главен прокурор, каза още Христо Иванов.

Хората са тези, които ще фокусират доверието и ще донесат още повече въпроси, и да се търсят хора, които понесат доверие и да са способни да кажат "не" на корупционния модел, за да се компенсира дефицитът на доверие в парламента. От тази гледна точка харесваме хора от служебното правителство - Асен Василев, Николай Денков, Кири Петков, които се ползват с огромно доверие, добави още той.

От своя страна лидерът на ИСБГНИ Мая Манолова заяви, че си дават сметка за желанието на българите да има правителство, да има стабилност и предвидимост, но напомни, че хората са поискали правителство на промяната, а не правителство, което да възпроизвежда статуквото.

В този смисъл нашата днешна среща с "Демократична България" да бъде разчетена като една червена лампичка, че няма да подкрепяме на всяка цена и няма да си позволим да излъжем хората от протестите, заяви тя.

Манолова посочи, че от ИСБГНИ не желаят властови позиции, но одобряват работата на тримата министри- Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Според нея именно това е посоката, в която трябва да продължи и следващото правителство. Те обаче нямало да ги предлагат официално за постове.

БСП и ИТН сближават позиции

БСП и ИТН сближават позиции

БСП искат преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, а ИТН 1 януари 2022 г.

Тя допълни и че стандартът, зададен от вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния министър Янаки Стоилов, трябва да бъде следван от следващия кабинет.

Има висок стандарт, зададен от служебните министри, в посоката, която хората очакват - откритост, прозрачност, решителност, професионализъм, обобщи Манолова.

Тя увери, че ще бъдат положени усилия за реализиране на правителство от първия мандат, но нямало да позволят дългата ръка на ГЕРБ и ДПС върху следващото правителство.

Изобщо не е ставало дума за каквато и да е форма на споразумение с "Има такъв народ", отговори Христо Иванов.

Двете формации ще оформят позиция, след като видят имената в следващия кабинет. Липсата на разговор и поемане на политически ангажимент и формата на процеса с включването на ДПС оформя модела на плаващи мнозинствата, в които ДПС плува най-добре, поясни в заключение Христо Иванов.