По темата правосъдие, а вчера по икономика, здравеопазване, програмите на БСП и ИТН съвпадат. Това заяви след разговорите с "Има такъв народ" депутатът от БСП Крум Зарков. Два часа продължиха разговорите. От вчера разговори за подкрепата на кабинет на ИТН се водят само със социалистите, след като тонът между протестните партии и хората на Слави Трифонов рязко се повиши.

Радостин Василев от ИТН поясни, че това е било поредна среща на групата по темата правосъдие, свързана със съдебната власт. Проведохме срещи с повечето групи колегите да споделят впечатленията си за реформи и промени. Да кажат дали по приоритети на ИТН ги подкрепят. Ние сме доволни от срещата, каза Радостин Василев.

Той даде думата на депутата от БСП Крум Зарков, който обясни: Една от темите съдебната реформа, която е ключова за БСП за подкрепа - върви от главния прокурор, съдилища, оказа се, че ние нямаме нито едно различие с ИТН по темите за съдебната реформа. Констатирахме пълно съвпадение с нашата програма. Предложихме и други действия, качествен преглед на законодателство, за да се изчисти от лобистки текстове, търсене на лична отговорност, когато са засегнати права на гражданите.

БСП се похвали със съгласие с ИТН по 8 точки

БСП се похвали със съгласие с ИТН по 8 точки

Продължава разговорите с ИТН

"Констатирам 100% съвпадения, разговорите дори по детайли се очертаха като напълно продуктивни и няма да има проблем да направим програма за реформа. Запознахме ги с дейността на БСП по темата и конкретни законопроекти и те са съгласни с повечето от тях", обясни Зарков.

За министрите Асен Василев и Кирил Петков не е говорено на срещата, нито за други имена, тя е била на експертно ниво, уточниха от БСП.

БСП не знае как ще се казва следващият министър на правосъдието, но днес разбрахме, че еднакво мислим за това той какво трябва да прави, заяви Крум Зарков.

БСП и ИТН имат съгласие и по основните външнополитически теми, отношенията между България и Република Северна Македония, разширението на Европейския съюз и Западните Балкани, обясни Иво Христов от БСП. За преговори на РСМ за присъединяване в ЕС - РСМ следва да отговаря на необходимите условия за влизане в съюза, касаещи, сладването на основните европейски стандарти.

Северна Македония следва да изпълнява своите задължения, произтичащи от договора за приятелство с България, премахване на езика на омразата и недопускане на практики и действия, противоречащи на европейските ценности. "БСП и ИТН смятат, че българската позиция по отношение на Република Северна Македония следва и занапред да се базира на сключения договор от двете страни, декларацията на Народното събрание и концепцията на БАН".

Относно Истанбулската конвенция двете страни се обединяват около решението на Конституционния съд че - на територията на Република България конвенцията е неприложима.

Слави Трифонов: Без здрав разум отиваме на нови избори

Слави Трифонов: Без здрав разум отиваме на нови избори

"Демократична България" да се сетят кой е основният враг