Българската социалистическа партия продължава да настоява за сформиране на правителство, което да работи за ясни и конкретни приоритети, а вариантът нови избори не би бил добър за държавата.

Такава позиция изказа на брифинг в кулоарите на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя отказа да коментира изказванията на другите две партии - първоначално в подкрепа за кабинет на ИТН - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които и вчера, и днес обаче поставиха конкретни условия на партията на Трифонов и съзряха задкулисно участие на ДПС и ГЕРБ. "Питайте тях", лаконично отговори Нинова.

БСП и ИТН се похвалиха с добри чувства след експертната им среща

БСП и ИТН се похвалиха с добри чувства след експертната им среща

Доближават се по темите икономика и финанси

БСП продължава разговорите с ИТН по конкретни политики. И в конкретика - днес двете политически сили ще обсъждат приоритетите в сферата на съдебната реформа, борбата с корупцията и външната политика.

Двете партии са постигнали съгласие по 8 основни точки. Кои са те - държавата да не се оттегля от икономиката и по-конкретно ББР да не бъде приватизирана. На второ място има консенсус за намаляване на бюрократичните пречки пред малкия и среден бизнес. Има съгласие и по това да бъдат намалени регионалните различия, част от данъците да остават в общините, да се увеличи износът, да се удължи живота на енергийните комплекси в Маришкия басейн, както и да се запази ядрената енергетика.

От "столетницата" също така са поканили на разговори останалите партии, които след изборите заявиха воля за съставяне на правителство - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Всичко обаче остава в ръцете на Националния съвет на БСП, що се касае до окончателното решение дали би подкрепено правителство на "Има такъв народ". Когато бъдат оповестени конкретните имена, които ще сформират кабинета, "столетницата" ще свика най-висшия си орган, който да реши - подкрепя или не този състав.