Демократична България остават в очакване ИТН да ги поканят и да покажат състава на Министерски съвет, да дадат формулата и да поемат ясни ангажименти по конкретни политики. Това отговори съпредседателят на партията Христо Иванов в отговор на обвиненията на депутатите на Слави Трифонов.

"Ще преценим дали ДБ ще приеме това предложение, никой да не се опитва да прехвърля отговорността за убедителен състав на кабинет. Оставаме конструктивни... Оставяме ИТН да преценят как да продължи процеса, ние не сме се отказали от това да дадем подкрепа, но мандатът е техен, за нас е важно, когато бъдат обявени министрите, да се срещнем с тях и да ги чуем по отношение на политиките", поясни Иванов. Той уточни, че по време на срещите с ИТН не е имало преговори, а свободни разговори. "Много моля никой да не очаква че ще бъдем притискани до стената и да ни се каже - вие тук гласувайте или не гласувайте", добави той.

ДБ поставили въпроса за имената министрите вчера, защото видели, че това не се случва, стана ясно от думите на Иванов. Относно имената на тримата министри, той каза, че това не са номинации, а са изявленията от днес на ИТН за Асен Василев, Иванов каза: "Какво значи да се отказваме от Асен Василев, обвинения какви?"

ИТН готови със състава на кабинета, останалото било „бля-бля-бля“

ИТН готови със състава на кабинета, останалото било „бля-бля-бля“

Питат протестните партии ще работят ли с тях

Видяхме съмнителна персонална атака днес, която смесва факти от търговски спор с квалификация от НК, надявам се, че е въпрос на неумение от страна на колегите, коментира още Христо Иванов.

Наличието на комуникация е абсолютният минимум, каза той.

Относно обвиненията, че предизвикват нови избори, Иванов каза: "Новите избори няма да са въпрос на това, че сме ги тласнали, а въпрос на необходимост, ако не се формира правителство, както изисква демокрацията. Не сме се отказали да се формира правителство в първи мандат."

Христо Иванов обяви, че не са виждали състав на правителство. "Дали ще е декларация или друго, въпросът е да има ясен ангажимент, защото без това става дума за котка в чувал. Ако някой търси наша подкрепа, ще намери начин да анонсира министрите", категоричен бе той.

Последните дни участвахме в разговори както си ги представят ИТН, направихме оценка на ПГ и я споделихме, защото освен разговорите на закрити врати, има отговорност пред обществото за излъчването на правителство, обясни още Иванов. По думите му "нито един от принципните въпроси днес не е получил отговор, а именно ще има ли ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или ще си води раздумка. "Поставихме въпроса за хората, които ще бъдат предложени, има стандарт с трима души, които получиха внимание и доверие, защото атакуваха схемите на ДПС, в този смисъл е важно да се следят парите."

Христо Иванов подчерта, че са поставили въпроса за формулата да бъде осъзната и с целенасочено разграничение от ГЕРБ и ДПС.