"Има такъв народ" са изцяло готови със състава на правителството, включително са избрали и кой да е премиерът. Това обяви още Тошко Йорданов в парламента, след като първо от трибуната направи декларация по повод вчерашното изявление на протестните партии "Демократична България" и "Изправи се.БГ, Ние идваме".

ИТН са възмутени от смяната на позицията на партиите и питат защо им предлагат имена на министри, след като останалите партии са декларирали, че не искат постове.

"Ще изчакаме президента Румен Радев да връчи мандат на премиера и като получим този мандат, тогава ще бъдат оповестени личностите в МС, посочи Йорданов.

Относно процедурата той уточни, че идеята била следната - "Мандатът го дава президентът, той ни изчаква, ние сме си готови, защото сме си готови, ние винаги сме готови. Разговорите бяха за политики и как да бъдат реализирани, президентът чака да дадем знак и ние до края на седмицата щяхме да приключим с изясняването на детайлите, и щяхме да изпратим сигнал на президента за мандат."

Тошко Йорданов обаче заяви, че няма да кажат кой ще е премиер, защото нямат получен мандат. "Когато получим мандат, тогава ще има яснота."

ИТН обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост

ИТН обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост

Тошко Йорданов не разбира какво се е случило за 4 дни

Препъни камъкът между ИТН и протестните партии се оказва вчерашното им посочване като добър министър - на финансите Асен Василев, макар ДБ да бяха категорични, че не предлагат посочените от тях имена, а само ги харесват и искат те да бъдат надграждани. За Асен Василев депутатът от ИТН заяви, че той е "в явен конфликт на интереси".

Тошко Йорданов коментира още фигурата на министъра на финансите Асен Василев: На първия разговор са го поканили, защото публичният му образ е бил добър. Когато са водени разговори, той е пожелал да бъде финансов министър, с аргумент, че иска да спре мръсните пари на ГЕРБ и ДПС. "Ние казахме супер - предложихме му поста вицепремиер по европейските фондове и да извадим комисията за финансово разузнаване от ДАНС и да му я дадем на пряко подчинение. Той каза супер, но аз искам да съм финансов министър. Светнаха няколко лампи и проучихме защо иска да е финансов министър и стигнахме до схемата - като човек, който е откраднал интелектуална собственост, не е добра идея да бъде в нашия кабинет и по принцип, така че затова се отказахме."

Асен Василев още не е чул ясни политики от ИТН

Асен Василев още не е чул ясни политики от ИТН

За проверката на шефа на НАП той насочи въпроса към Гешев

"Ако ние сбъркаме нещо, вземаме бързо решение. Съставът може да е светци, но ако няма подкрепа, това няма значение. Условията на протестните партии бяха да водим разговори, за да водим общи политики. Направихме това, изтеглихме ги, г-н Трифонов каза по-важно е държавата да има кабинет, макар че когато водихме разговора, имаше хора на друго мнение, той беше прав, изтеглихме кабинета и отидохме на разговори, а сега се върнахме на точка А. Всичко друго е бля-бля-бля. Следвайте парите, призова Тошко Йорданов.

Снимка 540977

Източник: БГНЕС

А на въпрос дали преговорите сега ще продължат - Йорданов отговори: зависи от ДБ. "Защо Христо Иванов излезе с такава декларация и пробутват три конкретни имена от служебния кабинет, като едното е в явен конфликт, задайте си въпроса. Разговорите с тях били за дълбоката съдебна реформа, смяна на главния прокурор, премахване на спецсъда и прокуратура, това беше основата - там нямаме разминавания, сега му задайте въпроса, след като тази цел ще има пълната подкрепа на ИТН и ще работим в железен екип заедно в тази посока, защо Христо Иванов измести акцента и започна да съветва за министри."

Протестните партии светнаха червена лампичка към ИТН
Обновена

Протестните партии светнаха червена лампичка към ИТН

ДБ и "Изправи се БГ!Ние идваме!" отказват подкрепа на всяка цена

Радостин Георгиев от ИТН посочи, че за първи път в историята на българската политика победител представя детайлно пред другите партии политики и програми.