Малко след като лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов написа в социалната мрежа Фейсбук, че политиката е мръсна работа и може да се стигне до още едни предсрочни парламентарни избори, Христо Иванов от "Демократична България" му отговори.

"Политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш и за какво се бориш", каза Иванов пред "24 часа".

От ДБ искат повтарят трите въпроса, чиито отговори очакват от партия "Има такъв народ":.

  1. Какъв е стандартът по който ще се избират министрите и премиера?
  2. Ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа?
  3. Каква ще е конструкцията на парламентарното мнозинство, така че да изключи възможността на ДПС и ГЕРБ да влияят върху неговите решения?

"Отново виждам най-различни разсъждания, философски, но не виждам отговора на тези 3 въпроса. Чакам отговора им, защото те са политическите въпроси, от които ще зависи нашето решение дали да подкрепим или да не подкрепим един кабинет", каза Христо Иванов.

Той е категоричен, че няма резултат от консултациите между двете парламентарни сили. "Нищо не сме се споразумели. Самата идея за споразумение очевидно те отричат да се обсъжда", допълни Иванов.

Тошко Йорданов прехвърли топката в полето на ДБ и ИСБНИ

Тошко Йорданов прехвърли топката в полето на ДБ и ИСБНИ

Ние не разбираме какво се случи във вторник и сряда

По-рано съпредседателят на коалиция "Демократична България" Христо Иванов изрази в парламента и публикува във Фейсбук позицията си, че може да се стигне до нови избори.

"Никой да не очаква, че ние ще бъдем притиснати до стената с една торба имена, за които да гласуваме или не. Това няма как да стане. Очакваме формулата на министерски съвет от "Има такъв народ" и в светлината на това "Демократична България" ще прецени дали да подкрепи предложението", пише Иванов.

БСП и ИТН съвпаднаха на 100% за съдебната реформа

БСП и ИТН съвпаднаха на 100% за съдебната реформа

Разговорите са се оказали продуктивни

По думите му за пръв път от много години страната има шанс да постави ГЕРБ и ДПС на разстояние от властта и това е национален стратегически интерес. Иванов изтъква, че са попитали дали ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или ще продължат раздумките. Вторият въпрос, поставен от ДБ е за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. Третият - е дали предложената формулата ще бъде осъзнато разграничена от ГЕРБ и ДПС.

"На нито един от тези въпроси не получихме отговор", пишат от ДБ малко преди отговора на Христо Иванов да повтори въпросите по повод поста на Слави Трифонов.

Демократите определят изказването срещу служебния министър Асен Василев като доста съмнителна персонална атака, с която се смесват факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс.

Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на министерски съвет, каза Христо Иванов.