Защо трябва да се говори, когато няма какво да се каже. Смятам, че в политиката умението да мълчиш е толкова ценно, както и умението да говориш. Така започна коментара си депутатът от ИСБНИ и зам.-председател на НС Татяна Дончева в студиото на БТВ насложилата се политическа ситуация след представеното проектоправителство №2 на "Има такъв народ" и реакциите на мълчание от страна на партиите, от които те търсят подкрепа. "Изправи се.БГ! Ние идваме" и "Демократична България" нямат обща стратегия за разговори с "Има такъв народ", а самите разговори тя определи като сюжет, който търпи развитие. Не може да се очаква за една нощ да се постигне пълна развръзка на ситуацията, предупреди Дончева, но това беше последния й сдържан коментар по темата.

Мая Манолова чу имената на министрите и млъкна

Мая Манолова чу имената на министрите и млъкна

Ще решим преди завършването на конституционната процедура

По думите й политическият процес не може да бъде подменян с някаква декларация... "В политиката има правила, тези правила са създадени от много векове. Има и хора, които искат да нарушат всякакви правила. Такива бунтари има много по света. Те някога са на мода, някога не. Има и смешни бунтари, които могат да тръгнат на ръце и да си облекат дрехите на опаки", коментира Дончева и заяви, че ако всичко това се смята за бунт, тя е толерантен човек и може да изтърпи всякакви странности.

"Не изтърпявам обаче подигравката със съдбата на България и мнението, че някой може да прави каквото му хрумне и всички останали трябва да се съобразят. Който и да е той, който и да е велик. Каквато и власт да държи", продължи Дончева и припомни, че винаги е била такава и позицията й спрямо Бойко Борисов.

Харалан Александров: Комуникацията на ИТН е "няма не искам, няма недей"

Харалан Александров: Комуникацията на ИТН е "няма не искам, няма недей"

Десните партии обаче нямат полезен ход

Дончева отказа да каже категорично, дали ИСБНИ ще подкрепи правителството на ИТН. "Ние ще кажем какво мислим, след като всичко бъде внесено в президента и парламента. Защо да бързаме да казваме каквото и да е било", каза Дончева.

Тя потвърди думите на колегата си Николай Хаджигенов, че съставът на кабинета е бил представен на ИБГНИ само на слайдове, без никакви подробности и старание. Тя лично не разпознала никого, освен едно - две имена - с когото са и колеги в парламента и Гроздан Караджов.

"Поведението на лидерите на ИТН няма нищо общо с правилата и те обикновено ни навират с огромно удоволствие как те единствени са хора, които нямат нищо общо с политиката до сега. Може, но правилата в тази дейност са изработени хиляди години. Тези преди нас не са били нито по прости, нито по-малко нахакани. Няма нужда да се правим на интересни като си обърнем наопаки дрехите и тръгнем на ръце. В политиката водещо е разбирателството", каза още Дончева.

Пламен Николов търси подкрепа за кабинета си навсякъде

Пламен Николов търси подкрепа за кабинета си навсякъде

"Да, разбира се" беше отговорът му дали се търси подкрепа и от ДПС

По думите й разговорите са да се разпределят отговорностите и "каруцата да тръгне напред". "Ако някой смята да прехвърли отговорност на друг, а суверена му е дал първото място, това не може да стане. Играйте по правилата."

Тя не вижда до тук разбиращи хора. "Мислят си, че парламентарните разговори са бутафория, която се пробутва на избирателите."

Тя се аргументира и че ако някой иска да споделя отговорност за работа, поне трябва да знае как да свърши тази работа. Според Дончева се вижда, че в "Има такъв народ" не са наясно както с отговорностите, така и с работата, която предстои да се свърши.

"Личностите имат ключово значение. Ако министрите, които се предлагат, не са в състояние да се справят с работата си, ние просто ще крушираме. Не е въпрос кой ще се връща на бял кон или ракета."

"Не искайте от нас да носим отговорност. Част от обществото казва, че им е писано и няма да ходи на трети избори. Ние ще поработим върху различни варианти, защото ситуацията е такава. Но българският избирател ни е поставил супер сложна задача с хора, които ни се водят, ни се карат."

"Смятам, че някой прехвърля на сценаристите отговорности, за които те не са готови, а ние като сериозни хора, ще се опитаме да направим така, че да изгазим от гьола, в който сме попаднали", заключи Дончева.

Слави Трифонов: Без здрав разум отиваме на нови избори

Слави Трифонов: Без здрав разум отиваме на нови избори

"Демократична България" да се сетят кой е основният враг