Погрешно е партията "Има такъв народ" (ИТН) да се пакетира с партиите на протеста Демократична България (ДБ)и "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ)- ИТН е различен субект, чиято краткосрочна цел е да разруши партийната система на политическо представителство. Това заяви социологът Антоний Гълъбов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Математически спечелилата изборите политическа формация се отказва да се опита да състави мнозинство. Нормалната цел в демокрацията е да успееш да постигнеш мнозинство, за да можеш да реализираш своя политически проект. Тук имаме инверсия. Тяхната теза е, че ще предложат кабинет, а отговорността ще е върху другите да го подкрепят. Те няма да променят тази си позиция." - коментира той в предаването "Денят ON AIR".

"Общата картина е на една радикална промяна. След 12-годишно пребиваване във властта, ГЕРБ не е първа политическа сила. Това е голяма промяна, а големите промени чисто психологически възприемаме като хаос. Хаос и ред трудно може да имаме едновременно на политическата сцена. Това е контекстът на настоящата ситуация." - посочи от своя страна политологът проф. Анна Кръстева.

По думите ѝ е погрешно да се говори за парламентарна криза преди да се е конституирало Народното събрание.

Партиите заседават преди първия звънец на 46-ия парламент

Партиите заседават преди първия звънец на 46-ия парламент

Предстои да бъдат създадени и парламентарните групи на партиите

Антоний Гълъбов от своя страна се опасява, че "вървим към нов провален парламент".

"45-ият парламент излъчи само 3 постоянни комисии. Това означаваше, че както ИТН, така и останалите политически субекти нямаха намерение този парламент да работи. Така че още до края на тази седмица ще можем да се ориентираме дали вървим към нов провален парламент или наистина има някакво желание да се върви по очевадния дневен ред за българското общество, който драматично се размина с действията на служебното правителство." - изтъкна социологът.

"Плаващи мнозинства могат да се създават. Това е мисия на т.нар. градска десница - ДБ. Те трайно са отстоявали идеята за съдебна реформа и често са се фокусирали върху фигурата на Иван Гешев. Най-големият удар върху главния прокурор, немислим преди месец, дойде от служебни министри. По ключови реформи, изменения, промени - могат да се създават такива мнозинства." - коментира Анна Кръстева.

"България има ясен дневен ред, той е по-актуален и по-критичен. Това са пандемията, Планът за възстановяване и актуализацията на бюджета." - посочи от своя страна Гълъбов.

Припомняме, лидерът на ИТН Слави Трифонов предложи свой кабинет още преди да бъдат обявени окончателните резултати от изборите. Последва вълна от негативни реакции и оттегляне на първоначалната кандидатурата за премиер - Николай Василев. На своя пресконференция от ИТН оправдаха ходовете си и дори подчертаха, че ако не получат подкрепата на ДБ и ИСМВ, е по-логично да има предсрочни избори.

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър