От "Има такъв народ" са спазили напълно конституционната процедура и представянето в петък в 17 часа на номинирания за премиер от тяхната партия, Пламен Николов, не е сценарий.

Това увери в студиото на БНТ депутатът Филип Станев и заяви, че в партията смятат, че е трябвало да се действа категорично, спокойно и хладнокръвно, включително и срещу всички неистини, които са се излели в публичното пространство.

Според него не е коректно да се сравняват Николай Василев, първият предложен от ИТН за премиер, и Пламен Николов сега, а Петър Илиев не бил обсъждан за премиер изобщо - завъртането на името му е медиен сюжет.

Пламен Николов от ИТН взе мандата
Обновена

Пламен Николов от ИТН взе мандата

Петима влязоха в президентството

Филип Станев отклони като цяло коментари за вчерашните реакции на тези, чийто партньорство заявяват, че търсят - ДБ и ИСБНИ. Ние не сме арбитър на ДПС и ДБ, настоя обаче Станев и увери, че не иска да се говори за дълги, къси и средни ръце, а за политики и нормално политическо говорене.

Ние сме искрени и искаме джентълменско отношение с ДБ", посочи Филип Станев и отпрати въпросите какво се е случило в последните 3-4 дена към Христо Иванов.

ИТН има право да отстоява кадровата си политика и няма да взима министри от други партии, няма да взима министри и от служебния кабинет.

Ако не получат подкрепа за правителството си, ИТН нямат самоцел за власт, но и не искат да правят коалиция, защото това е изхабен ход.

В ИТН предпочитат политики, а по думите на Станев подписите на хартия и стискането на ръце пред камери не означават нищо.

Протестните партии светнаха червена лампичка към ИТН
Обновена

Протестните партии светнаха червена лампичка към ИТН

ДБ и "Изправи се БГ!Ние идваме!" отказват подкрепа на всяка цена

В студиото на Нова телевизия Тошко Йорданов също защити правото на ИТН да предлага свои кадри. В лицето на Пламен Николов няма изненада, той е един от експертите, които работят от много години с ИТН, около три години и половина, обясни зам.-председателят на партията. На кастинга за политици, обявен през 2017 г., са се явили много качествени хора, увери Йорданов и посочи конкретно тези на номинирания: изключително образован, изключителен професионалист, комуникативен, може да се води диалог, не слуша само себе си - така изпълва със съдържание тази длъжност. С Пламен Николов няма да берем срам в Брюксел, увери Тощко Йорданов.

В политиката трябва да влязат хора с морал и професионалисти в своята област.

На тезата, че Николов няма политически опит, Тошко Йорданов заяви, че по Конституция всеки един гражданин може да заема тази длъжност и попита: "Откъде се трупа политически опит, къде се трупа, кой го трупа? Откъде трябва да идват политиците? В България няма училище за политици както във Франция. А задаван ли е този въпрос на Бойко Борисов - пожарникар и сикаджия?"

Тошко Йорданов заяви, че Има такъв народ ще защитава своите експерти и хора до последно.

Пламен Николов действа с риск, но с премерен риск

Пламен Николов действа с риск, но с премерен риск

ИТН: Предпочитаме да управляваме сами, предлагаме политики

Зам.-председателят на ИТН отново нападна "Демократична България" и техния скептицизъм по отношение на подкрепата за правителство с първия мандат. Тошко Йорданов подчерта, че по отношение на основните искания на ДБ за съдебна реформа имат пълно припокриване и не виждат причина в момента Демократична България да саботират в момента процеса по съдебна реформа. Договорили сме всичко, което ще правим", заяви депутатът от ИТН.

Тошко Йорданов не приема съмнения за други колаборации, особено от хора, които са участвали във втория кабинет на Бойко Борисов, когато "никой вече не е имал илюзии за това какво се случва в държавата. При първия кабинет на Борисов всички сме били имали някакви надежда, но при втория вече на всички бе ясно що за мутра е."

ГЕРБ са с отвратителен знак, и ДПС са така, но ГЕРБ повече за нас, обясни Тошко Йорданов и посочи, че с ДПС са има само една среща, на която са представили приоритетите си.

С ДПС разговори не водим, не сме водили и няма и да водим, обеща Тошко Йорданов.