Задна врата, комшулък, смокинов лист, котка в чувал. И с такива изрази в коментара си за насложените реплики от последните два дни съпредседателят на ДБ Христо Иванов смята, че е доста обран в лексиката си.

В студиото на Нова телевизия Иванов отхвърли възможността топката за разговорите за подкрепа на правителство на ИТН да е в полето на протестните партии. Такова подаване направи вчера вечерта Тошко Йорданов, а и официалния лидер на партията Слави Трифонов с пост във фейсбук. "Топката" продължава да е в ръцете на "Има такъв народ", като носители на първия мандат, според Христо Иванов, който отхвърли и тезата "Демократична България" да носи отговорността за нови предсрочни избори.

"Хайде да не се плашим с най-важната демократична процедура - изборите", призова Иванов и допълни, че никой няма да си позволи да отиде на избори без да е дал ясен отговор за отговорността, която носи, за лицата и за връзките си с ДПС. Достигането до избори зависи от много фактори и изобщо не се изчерпва до разговорите между ИТН и ДБ.

Тошко Йорданов прехвърли топката в полето на ДБ и ИСБНИ

Тошко Йорданов прехвърли топката в полето на ДБ и ИСБНИ

Ние не разбираме какво се случи във вторник и сряда

А и самият Христо Иванов не изключва възможността правителство на "Има такъв народ" да бъде подкрепено в пленарна зала както от ДПС, така и дори от ГЕРБ. Той открои, че декларацията на Тошко Йорданов е била посрещаната с аплодисменти именно от ДПС и ГЕРБ.

Иначе за напрежението между ДБ и ИТН и разменените обвинения, Иванов обясни, че има сериозно разминаване между твърдения и реалности.

"Демократична България" имат последователна позиция и настояват за ясен ангажимент за реформи, ясен ангажимент за структурирано мнозинство, а имената на министрите са важни, защото хората в едно управление не са само пощенски кутии и изпълнители.

Няма да позволим да бъдем притиснати до стената и просто да вдигнем ръчичка в пленарна зала. Ние държим да можем да коментираме хората, които се предлагат. По-добре е и е по-разумно да има такъв разговор предварително, обясни Христо Иванов и увери, че от ДБ няма за заложат доверието на своите избиратели на карта и да позволят някой да ги използва за смокинов лист. "Ние искаме да елиминираме неяснотата", подчерта съпредседателят на ДБ.

По думите му в момента всъщност трябва да се каже някой иска ли да поеме отговорност или ще се види дали си прави сметки зад една фасада да си прави каквото си иска с ДПС.

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

В декларациите се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ