Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов излезе с изненадваща декларация от трибуната на парламента, в която коментира преговорите за създаване на правителство между парламентарните групи и постави условията на партията - ДПС и моделът Бойко Борисов да останат встрани.

"Първата седмица на Народното събрание изтече, тече цикъл от разговори на нашите колеги от ИТН и ние считаме, че след заседание на ПГ е редно да дадем своята гледна точка. Задачата за структуриране на правителство с сложна аритметиката, обещали сме на нашите избиратели да се формира правителство, което може да промени България и ключовото понятие за нас е корупцията - това е, с което правителството трябва да се справи и ще оценим според това дали да дадем подкрепа или не", започна Иванов. Той припомни, че 24 пъти се повтаря думата корупция в докладите на ЕК, казват го партньорите от САЩ по интервенцията по закона Магнитски. Корупцията е фундаментален проблем на националната сигурност и разрушава институциите и републиката и ние я поставяме като крайъгълен камък, ние ще подкрепим правителство и ще работим за правителство, което ще се справи с такъв проблем, декларира съпредседателят на ДБ.

Относно разговорите с ИТН Христо Иванов посочи, че на този етап това са просто разговори, не са насочени към постигане на споразумение, без имена, за да се оцени дали заявките са политически и хората, които се предлагат, могат да ги реализират.

ИТН и ДБ разговарят за начините, не за целите

ИТН и ДБ разговарят за начините, не за целите

Тошко Йорданов: Имаме различия по начина до целта - изчегъртване на ГЕРБ

На трето място трябва да се отбележи, че не може да се включва ДПС. "Ние многократно призовахме формулата за правителство да стъпва на ясна воля за управление, а не просто правителство, да се предложи решителна програма с личен състава с парламентарна конфигурация, която може да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС. За двете партии са гласували стотици хиляди български граждани, които трябва да бъдат уважавани, има колеги, с които да се води разговор и да се работи. Истината е, че тези две политически формации са заложник на ядра - корупционни групи - около Борисов и около сарая, настоявам и съм готов да доказвам това, включително в поредица анкетни комисии", обясни Иванов.

ИТН не търсели подкрепа от ДПС, изложили само приоритети

ИТН не търсели подкрепа от ДПС, изложили само приоритети

Хората на Трифонов няма да взимат съвети от никого

Докато това не се промени и тези легитимни политически партии не се освободят от статута на граждани на своите корупционни ядра, те не биват да бъдат допускани да налагат дневния ред, да търгуват влиянието, това е ясна реалност, от която не можем да се скрием и да си затворим очите. Разбирам аритметиката, но държавното управление е повече от това. Изглежда хитро да използваме ДПС срещу ГЕРБ и да гледаме как се сблъскват двата тигъра, но 2013 г. го гледахме и тогава взаимно те се опитаха да покрият мръсната тайна на своята корупционна свързаност, припомни Христо Иванов.

Той е категоричен, че това не може сега да се допусне и "ако някой иска подкрепата на ДБ, то това да не е параван, а истински партньор". Христо Иванов призовава личният състав на кабинета да е от хора, които привличат доверие.

На 95% покриване между ИТН, ДБ и ИСБНИ за съдебната реформа

На 95% покриване между ИТН, ДБ и ИСБНИ за съдебната реформа

Разговорите били експертни и не са имали характер на политически преговори

"Не предлагаме наши номинации, в служебното правителство има хора, които привличат огромно доверие и одобрение - Кирил Петков, Николай Денков, Асен Василев, могат да допринесат към състава на правителство", посочи фаворитите си ДБ.

Иванов поиска правителството да има програмен ангажимент за реформа на правосъдието чрез промяна на Конституцията, на второ място трябва да има обща визия и да е споделена от парламентарна конфигурация за изчистване на регулацията от корупционни калинки, на трето място - службите трябва да бъдат изчистени, за да се говори за промяна, трябва да се приложат мерки за изчистване на финансовата система от мръсни пари, да се обърне внимание на български енергиен суверенитет, както и на пакет от мерки заради санкциите по закона Магнитски. "Ще очакваме ясна визия и ангажимент с ясна програма със задаващата се ковид вълна и ще очакваме системно споразумение, което да конфигурира и да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ", каза още съпресдедателят на ДБ.

Масова подкрепа за служебното правителство, с изключение на привържениците на ГЕРБ

Масова подкрепа за служебното правителство, с изключение на привържениците на ГЕРБ

Одобрявано от 58,9% от анкетираните, а 28,8% не го одобряват

Ние смятаме, че най-естественият ход е да опитаме създаване на правителство с първи мандат и ако не може парламентът да излъчи смислено управление, да се върнем към съда на избирателите, добави той. ДБ дават подкрепа при ясни параметри, сложно е, но сме длъжни да положим всички усилия и да се търсят лесни политически решения.

В заключение Христо Иванов обяви, че днес започват събиране на подписи за създаване на анкетна комисия, която да наблюдава мерките по закона Магнитски и да отговори на въпроси за хазартните игри и защо Пеевски е абсолютно недосегаем досега. Иванов призова за подкрепа.

В декларациите се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който насочи критиката си към "Демократична България" и лично към Христо Иванов, който според Карадайъ е заложник на една организирана, олигархично-медийна НПО политическа група", а в момента се опитва да се крие отново зад анти-ДПС реторика.

Това е поредната анти - ДПС декларация, търгувате и рекетирате всяка власт, ДПС не е заложник на каквото и да е, а се ръководи съгласно решенията на своите компетентни органи, но вие сте част и продукт и заложник на олигархично-медийна-НПО-политическа група. Става въпрос персонално за г-н Прокопиев, като олигарх и символ на задкулисието в българската политика, човек с медийна и политическа власт, който заграбва политическа власт, без да се явява на избори. Кой визираме в кръга Капитал - отговорът е в медиите, четвърт век я има тази тема и анализаторите добре са я описали. Влизат политическите шамани - начело с Иван Кръстев, Българският Конфуций, според Бойко Борисов, и НПО от международна Сорос мрежа. Един файтон хора овладяхте мрежата и сте хора, които произхождат от номенклатурни фамилии, а защо е така - да обясни филантропът Джордж Сорос, наричаме на шега този кръг ОПГ в българската политика, защото в зората на българската демокрация приватизирахте дясната идея и големи части от българската икономика, нападна Карадайъ "Демократична България".

ДПС не искат властта заради самата власт

ДПС не искат властта заради самата власт

Но към ДБ: "партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има съзидателен тон"

"Това е сериозен труд по фрагментиране на дясното политическо пространство и десетилетия няма автентична дясна партия. Възпрепятствате демократичния процес в България, рушите демокрацията", категоричен е Карадайъ. Той изреди и министрите на ДБ, без да се явяват на избори - Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, 5-6 министри на Иво Прокопиев и кръга "Капитал", Христо Иванов, Петър Москов, Екатерина Захариева, прибави и почти всички министри и от двата служебни кабинета на Росен Плевнелиев, станали повече от 20. Дори на книга нищо не споделяме с вас, между нас и вас има морална пропаст, категоричен бе лидерът на ДПС. Движението има здрава ценностна база от основаването си досега та до днес, каза Карадайъ и посочи - това е базата, основана на обединение на нацията и заетостта, НАТО и ЕС.

"Един файтон хора овладяхте тази мрежа и общото между вас е, че в по-голямата си част сте хора, произхождащи от сериозни комунистически, номенклатурни фамилии", обвини още Карадайъ.

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Това би била токсична прегръдка

Отговор даде обаче и Мая Манолова, която увери, че ИСБНИ добросъвестно и с воля участва в преговорите за кабинет с ИТН по конкретните политики, които ще следва бъдещото правителство.

Тя предупреди, че когато започнат декларациите от трибуната разговорите за създаване и за подкрепа на правителство не вървят.

"Изправи се. БГ. Ние идваме" са наясно, че такава е волята на хората, които искат стабилност, нормалност, сигурност и очакват да бъде създадено и подкрепено правителство на промяната, обясни Манолова. Ние сме поставили нашите условия и приоритети, като тяхното изпълнение ще определя подкрепата ни, подчерта Манолова. Тя даде пример със съдебната реформа, ревизията, социалната политика, подкрепа за семействата с деца, хората с увреждания, истинско преизчисление на пенсиите. Хората искат и очакват правителство на промяната и което да отговори на очакванията им за почтеност, реформаторство и отговорност към гражданите. Хората очакват правителството да бъде излъчено от най-голямата партия, да бъде подкрепено от партиите на протеста и да има правителство, в което ГЕРБ и ДПС да нямат влияние, категорична бе Мая Манолова.

Манолова отново заяви, че няма да подкрепи кабинет, в който вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Дори при най-малкото съмнение, че се готви подмяна, ние няма да участваме и ще го разобличим, даде да се разбере тя.

"Изправи се. БГ. Ние идваме" и ДБ ще се срещнат за сближаване на позициите днес, с което да не допускат подмяната вота на хората.